Ciasto francuskie możemy nadziewać tym, czym chcemy. Bardzo często robię je na słodko, ale to głównie małe pizze skradają serca gości podczas rodzinnych imprez. Przygotowanie takiego farszu jest banalnie proste. Klucz tkwi w tym, by dodać składniki, które najbardziej lubimy.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Pizzerinki z ciasta francuskiego. Tej przekąsce nikt się nie oprze
Kształt pizzerinek z ciasta francuskiego jest dowolny. Możesz wyciąć kółka lub trójkąty, by jak najbardziej przypominały pizzę lub jej kawałki, ale ja zazwyczaj tworzę warkocze, by przekąski wyglądały efektownie.
Warto pamiętać, że listę składników można dowolnie modyfikować. Ja używam tylko tych składników, które lubię i które zazwyczaj pojawiają się na mojej pizzy. Nie może więc zabraknąć ani sera, ani salami, ani oliwek.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu,
- kilka plastrów salami,
- kilka oliwek,
- 150 g sera żółtego,
- 1 jajko,
- przyprawy: pieprz, oregano.
Przekąski z ciasta francuskiego, które smakują jak pizza. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Wyłóż płat ciasta francuskiego i podziel go na pół. Ciasto posmaruj koncentratem pomidorowym lub keczupem i posyp oregano oraz pieprzem. Następnie posyp startym serem żółtym.
- Posyp również pokrojonym w cienkie paseczki salami i dodaj kilka oliwek w plasterkach.
- Przykryj drugim płatem ciasta francuskiego i podziel je na dość wąskie paski. Nakładaj je na siebie naprzemiennie jak w warkoczu.
- Posmaruj przygotowane przekąski roztrzepanym jajkiem i zawiń ciasto. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przekąskę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Świetnie smakują jeszcze ciepłe. Smacznego!