Kalafior z piekarnika to król letnich obiadów. Zrób z niego kotlety bez grama mięsa

Latem, kiedy temperatury potrafią być naprawdę wysokie, wielu z nas nie ma apetytu. Szukamy więc potraw lekkich i szybkich w przygotowaniu. Warto więc korzystać z sezonu i zajadać się w najlepsze warzywami.

Przepis na pieczonego kalafiora jest banalnie prosty i z pewnością sprawdzi się w wielu domach. To receptura dla zabieganych, ale też tych, którzy mają już dość mięsnych, ciężkich dań. Oto przepis na kalafiora z piekarnika. 

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Kalafior z piekarnika - przepis. Pokochasz to danie od pierwszego kęsa 

Latem nie chcemy jeść ciężkich dań. Warto więc stawiać na coś lżejszego i nie unikać warzyw w diecie. Na jeden z upalnych dni świetnie sprawdzi się pieczony kalafior. Można podać go w formie przypominającej kotlety. Użycie przypraw pozwoli nam też podkręcić smak warzywa.  

Składniki: 

  • 1 kalafior, 
  • 2 jajka, 
  • 1 cebula
  • 1 marchewka, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, 
  • pęczek koperku, 
  • bułka tarta.  

Jak zrobić kotlety z kalafiora? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Kalafiora oczyść, podziel na różyczki i dokładnie umyj. Gotowe cząstki wsyp do garnka, zalej wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj. Gdy woda zacznie wrzeć sprawdzaj miękkość warzywa - zdejmij z palnika nim zrobi się zbyt miękki. Odcedź i pozostaw do wystygnięcia. 
  2. Zimny kalafior posiekaj na drobne części. Jeśli jest w dalszym ciągu mokry, wrzuć go na patelnię na kilka minut, aby odparowała cała woda. Ponownie ostudź. Przełóż do miski. 
  3. Do kalafiora dodaj jajka, mąkę, posiekaną cebulę i ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszaj. 
  4. Formuj małe kotlety, obtaczaj w bułce tartej i wyłóż na blachę. Możesz spryskać je olejem. 
  5. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Podawaj z ulubioną surówką i frytkami bądź ziemniakami. Smacznego! 
Więcej o: