-
Haps
-
Jak przygotować
- Kalafior z piekarnika to król letnich obiadów. Zrób z niego kotlety bez grama mięsa
Kalafior z piekarnika to król letnich obiadów. Zrób z niego kotlety bez grama mięsa
Latem, kiedy temperatury potrafią być naprawdę wysokie, wielu z nas nie ma apetytu. Szukamy więc potraw lekkich i szybkich w przygotowaniu. Warto więc korzystać z sezonu i zajadać się w najlepsze warzywami.
Przepis na pieczonego kalafiora jest banalnie prosty i z pewnością sprawdzi się w wielu domach. To receptura dla zabieganych, ale też tych, którzy mają już dość mięsnych, ciężkich dań. Oto przepis na kalafiora z piekarnika.
Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań
Kalafior z piekarnika - przepis. Pokochasz to danie od pierwszego kęsa
Latem nie chcemy jeść ciężkich dań. Warto więc stawiać na coś lżejszego i nie unikać warzyw w diecie. Na jeden z upalnych dni świetnie sprawdzi się pieczony kalafior. Można podać go w formie przypominającej kotlety. Użycie przypraw pozwoli nam też podkręcić smak warzywa.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka,
- pęczek koperku,
- bułka tarta.
Jak zrobić kotlety z kalafiora? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Kalafiora oczyść, podziel na różyczki i dokładnie umyj. Gotowe cząstki wsyp do garnka, zalej wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj. Gdy woda zacznie wrzeć sprawdzaj miękkość warzywa - zdejmij z palnika nim zrobi się zbyt miękki. Odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
- Zimny kalafior posiekaj na drobne części. Jeśli jest w dalszym ciągu mokry, wrzuć go na patelnię na kilka minut, aby odparowała cała woda. Ponownie ostudź. Przełóż do miski.
- Do kalafiora dodaj jajka, mąkę, posiekaną cebulę i ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Formuj małe kotlety, obtaczaj w bułce tartej i wyłóż na blachę. Możesz spryskać je olejem.
- Piecz 20 minut w 180 stopniach. Podawaj z ulubioną surówką i frytkami bądź ziemniakami. Smacznego!