Musisz mi podziękować za ten przepis. Tak soczystego kurczaka nie zrobisz bez tej rady

Kurczak to najczęściej wybierane mięso w polskich domach. Nic dziwnego - jest łatwodostępne, stosunkowo tanie i łatwe w przygotowaniu. Niestety, czasami kurczak pieczony w piekarniku wychodzi twardy, wiórowaty i zwyczajnie pozbawiony smaku. Mamy na to sposób - gęsta marynata z jogurtu. Jednak nie wystarczy tylko włożyć do niego kurczaka - dziś zdradzimy sekret idealnie soczystej pieczeni.

Kurczak marynowany w jogurcie to prawdziwa ekstaza dla podniebienia. Mięso wychodzi delikatne, soczyste i mięciutkie, bez znaczenia, czy robisz udka, pałki czy pierś. Dlaczego marynowanie mięsa z kurczaka w jogurcie to kulinarny gamechanger? Chodzi o naturalne bakterie zawarte w jogurcie, które ścinają białko i rozkładają tkankę łączną, dzięki czemu mięso staje się miękkie. Ten sposób marynowania mięs jest znany od wieków i opiera się na nim całe mnóstwo przepisów kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Jednak nie musimy wyjeżdżać aż tak daleko, by zjeść najpyszniejszego kurczaka z piekarnika. Ten przepis stanie się twoim ulubionym daniem na obiad

Zobacz wideo Obiad z kurczakiem albo pyszna przekąska?

Jak zrobić kurczaka na obiad? Ten przepis na marynatę to złoto

  • 1 kurczak w całości lub poporcjowany. Możesz użyć także samych ćwiartek, udek lub piersi. Dla zobrazowania całego procesu może przyjmijmy proporcje na 5 ćwiartek z kurczaka,
  • ok. 300-400 g gęstego jogurtu,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 3-5 ząbków czosnku,
  • oliwa z oliwek (4 łyżki),
  • sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, curry lub inne ulubione przyprawy.

Kurczak w jogurcie -sposób wykonania:

  1. Kurczaka osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Do dużej miski włóż jogurt, dodaj sok z cytryny, oliwę, czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Do miski z marynatą włóż kurczaka i dokładnie wymieszaj. Marynata powinna pokrywać mięso w całość. Następnie miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  4. Przed planowanym pieczeniem wyjmij miskę z mięsem z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, by całkowicie się ociepliło. Następnie przełóż mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej zdejmij nadmiar marynaty, ale nie wycieraj mięsa - powinno jej trochę zostać).
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Piecz przez pół godziny. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Kurczaka możesz upiec także w rękawie do pieczenia - będzie jeszcze bardziej soczysty.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.