-
Haps
-
Jak przygotować
- Musisz mi podziękować za ten przepis. Tak soczystego kurczaka nie zrobisz bez tej rady
Musisz mi podziękować za ten przepis. Tak soczystego kurczaka nie zrobisz bez tej rady
Kurczak to najczęściej wybierane mięso w polskich domach. Nic dziwnego - jest łatwodostępne, stosunkowo tanie i łatwe w przygotowaniu. Niestety, czasami kurczak pieczony w piekarniku wychodzi twardy, wiórowaty i zwyczajnie pozbawiony smaku. Mamy na to sposób - gęsta marynata z jogurtu. Jednak nie wystarczy tylko włożyć do niego kurczaka - dziś zdradzimy sekret idealnie soczystej pieczeni.
Kurczak marynowany w jogurcie to prawdziwa ekstaza dla podniebienia. Mięso wychodzi delikatne, soczyste i mięciutkie, bez znaczenia, czy robisz udka, pałki czy pierś. Dlaczego marynowanie mięsa z kurczaka w jogurcie to kulinarny gamechanger? Chodzi o naturalne bakterie zawarte w jogurcie, które ścinają białko i rozkładają tkankę łączną, dzięki czemu mięso staje się miękkie. Ten sposób marynowania mięs jest znany od wieków i opiera się na nim całe mnóstwo przepisów kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Jednak nie musimy wyjeżdżać aż tak daleko, by zjeść najpyszniejszego kurczaka z piekarnika. Ten przepis stanie się twoim ulubionym daniem na obiad.
Zobacz wideo Obiad z kurczakiem albo pyszna przekąska?
Jak zrobić kurczaka na obiad? Ten przepis na marynatę to złoto
- 1 kurczak w całości lub poporcjowany. Możesz użyć także samych ćwiartek, udek lub piersi. Dla zobrazowania całego procesu może przyjmijmy proporcje na 5 ćwiartek z kurczaka,
- ok. 300-400 g gęstego jogurtu,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 3-5 ząbków czosnku,
- oliwa z oliwek (4 łyżki),
- sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, curry lub inne ulubione przyprawy.
Kurczak w jogurcie -sposób wykonania:
- Kurczaka osusz ręcznikiem papierowym.
- Do dużej miski włóż jogurt, dodaj sok z cytryny, oliwę, czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do miski z marynatą włóż kurczaka i dokładnie wymieszaj. Marynata powinna pokrywać mięso w całość. Następnie miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Przed planowanym pieczeniem wyjmij miskę z mięsem z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, by całkowicie się ociepliło. Następnie przełóż mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej zdejmij nadmiar marynaty, ale nie wycieraj mięsa - powinno jej trochę zostać).
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Piecz przez pół godziny. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Kurczaka możesz upiec także w rękawie do pieczenia - będzie jeszcze bardziej soczysty.