Polacy prawie nie jedzą tego warzywa, a można zrobić z niego pyszną zupę. Ślązacy robią często

Polacy uwielbiają zupy i każdy region naszego kraju słynie z własnych, oryginalnych przepisów. Nie inaczej jest na Śląsku, gdzie robi się pyszną zupę z warzywa, którego większość Polaków nie jada. Jak zrobić oberibę, czyli zupę z kalarepy? To łatwizna.

Zupa z kalarepy, czyli oberiba, to danie doskonale znane mieszkańcom Śląska, jednak już w innych regionach naszego kraju słyszało o niej niewiele osób. Przepis na zupę z kalarepy jest banalny, a zupa smakuje tak dobrze, że niech żałuje ten, kto nigdy jej nie próbował. Jeśli zaliczasz się do tego grona, koniecznie natychmiast nadrób tę stratę i ugotuj pyszną i szybką zupę z kalarepy. 

Zobacz wideo Te błędy zniszczą twoją zupę ogórkową

Zupa z kalarepy. Jak zrobić pyszną oberibę?

Składniki:

  • 2 l bulionu lub lekkiego rosołu, 
  • 4 niewielkie młode kalarepy z liśćmi, 
  • kilka ziemniaków, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka, 
  • pół selera, 
  • 1 por, 
  • 1 średnia cebula, 
  • masło, 
  • śmietana 18 proc.
  • 2 gałązki lubczyku, 
  • posiekana pietruszka lub koperek, 
  • sól, pieprz do smaku.

Zupa z kalarepy - sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój. Ziemniaki w kostkę, warzywa korzeniowe na mniejsze kawałki, por i cebulę drobno posiekaj. Posiekaj także liście kalarepy, zaś samą kalarepę pokrój w kostkę. 
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki masła. Następnie dodaj cebulę i por. Podsmażaj do zeszklenia, następnie dodaj pozostałe warzywa. Podsmażaj, aż się zarumienią. 
  3. Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dodaj lubczyk i gotuj na umiarkowanym ogniu, aż warzywa będą miękkie. 
  4. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj zahartowaną śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze kilka minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. 

Na jakim bulionie ugotować zupę z kalarepy? Najlepiej wybierać buliony lekkie, polecam bulion warzywny lub wywar z kurczaka lub innego drobiu. Ciężkie, esencjonalne buliony z kości lub rosół wołowy może smakiem zdominować delikatne warzywa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.