Zupa z kalarepy, czyli oberiba, to danie doskonale znane mieszkańcom Śląska, jednak już w innych regionach naszego kraju słyszało o niej niewiele osób. Przepis na zupę z kalarepy jest banalny, a zupa smakuje tak dobrze, że niech żałuje ten, kto nigdy jej nie próbował. Jeśli zaliczasz się do tego grona, koniecznie natychmiast nadrób tę stratę i ugotuj pyszną i szybką zupę z kalarepy.
Zobacz wideo Te błędy zniszczą twoją zupę ogórkową
Zupa z kalarepy. Jak zrobić pyszną oberibę?
Składniki:
- 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
- 4 niewielkie młode kalarepy z liśćmi,
- kilka ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- 1 por,
- 1 średnia cebula,
- masło,
- śmietana 18 proc.
- 2 gałązki lubczyku,
- posiekana pietruszka lub koperek,
- sól, pieprz do smaku.
Zupa z kalarepy - sposób wykonania:
- Warzywa obierz i pokrój. Ziemniaki w kostkę, warzywa korzeniowe na mniejsze kawałki, por i cebulę drobno posiekaj. Posiekaj także liście kalarepy, zaś samą kalarepę pokrój w kostkę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki masła. Następnie dodaj cebulę i por. Podsmażaj do zeszklenia, następnie dodaj pozostałe warzywa. Podsmażaj, aż się zarumienią.
- Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dodaj lubczyk i gotuj na umiarkowanym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj zahartowaną śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze kilka minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Na jakim bulionie ugotować zupę z kalarepy? Najlepiej wybierać buliony lekkie, polecam bulion warzywny lub wywar z kurczaka lub innego drobiu. Ciężkie, esencjonalne buliony z kości lub rosół wołowy może smakiem zdominować delikatne warzywa.