Cukinia faszerowana mięsem mielonym może być jeszcze lepsza. Nie zapomnij o serze i pikantnym dodatku

Cukinia na obiad to nie tylko leczo i placki. Cukinia faszerowana mięsem mielonym to obiadowe objawienie i warto wprowadzić ten przepis do codziennego menu. Jednak żeby cukinia faszerowana była naprawdę pyszna, mięsny farsz warto wzbogacić o dwa dodatki. Gwarantuję, że ten smak zawróci ci w głowie.

Latem robimy na potęgę potrawy z cukinii i chociaż to warzywo można kupić przez cały rok, to właśnie latem smakuje najlepiej. Robimy leczo, zupy krem i placki, jednak moim zdaniem najlepszą potrawą z cukinii jest cukinia faszerowana. Opcji na farsz jest wiele, dziś jednak skupimy się na cukinii faszerowanej mięsem mielonym w meksykańskim stylu. Co musisz wiedzieć? Oprósz mięsa mielonego, warto dodać posiekaną papryczkę chili, trochę czerwonej fasoli i oczywiście ser. Taki obiad to prawdziwa uczta i to bez zbytniego wysiłku. 

Zobacz wideo Co zrobić z cukinii? Ten przepis na makaron olśniewa

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - idealny obiad na każdą okazję

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • ok. 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 małe ostre papryczki (w zależności od upodobania),
  • 1 niewielka puszka pomidorów krojonych,
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany,
  • do posypania: świeża kolendra lub natka pietruszki,
  • starta mozzarella,
  • olej do smażenia.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj, odetnij końcówki i przekrój wzdłuż na pół. Następnie wydrąż środek i lekko osól. Kiedy cukinia odda trochę wody, odlej ją. Następnie lekko oprósz je przyprawami i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
  2. Kiedy cukinia się piecze, przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj mięso mielone i rozdrobnij łopatką. Kiedy mięso zmieni kolor, dodaj odsączoną fasolę, posiekaną papryczkę oraz pomidory.
  3. Całość podsmażaj, aż odparuje nadmiar wody. Następnie dopraw do smaku przyprawami. Farsz powinien być dość gęsty, inaczej wypłynie z cukinii podczas pieczenia.
  4. Ostrożnie wyjmij podpieczone cukinie z piekarnika i na każdej z nich połóż porcję farszu. Dodaj mozzarellę startą na tarce. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką lub kolendrą.

Ten przepis na cukinię faszerowaną jest zdecydowanie moim ulubionym. Jednak na pewno przyjdziemy do was z innymi propozycjami, na przykład na cukinię faszerowaną kaszą kuskus i warzywami lub ryżem i pieczarkami. Jeśli nie przychodzi ci do głowy przepis na dzisiejszy obiad, niech to będzie inspiracją. 

Więcej o: