• Link został skopiowany

Ziemniaki, ser, cebula a obiad marzenie! To najlepsza zapiekanka, jaką zrobiłam. Do tego prosta

Zapiekanki to zawsze sprawdzony sposób na obiad. Robią się szybko, nie wymagają skomplikowanych i wymyślnych składników, a przy tym są naprawdę smaczne. Nic dziwnego, że latem często goszczą na stołach. Jak zrobić prostą zapiekankę, która posmakuje każdemu?
Ziemniaki, ser, cebula a obiad marzenie! To najlepsza zapiekanka, jaką zrobiłam. Do tego prosta
Ziemniaki, ser, cebula a obiad marzenie! To najlepsza zapiekanka, jaką zrobiłam. Do tego prosta. Fot. istockphoto.com / robynmac

Latem, gdy wysoka temperatura za oknem nie zna litości, mało kto chce tkwić pół dnia w kuchni i pichcić wykwintne potrawy. Nic dziwnego, że króluje prostota. Nie oznacza to jednak, że posiłki muszą być mdłe i bez finezji. Do przygotowania tej pysznej zapiekanki potrzebujesz tylko trzech składników i ulubionych przypraw. Zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Zobacz wideo Leszek Klimas pokazuje nam, jak powinien wyglądać obiad, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać. "Ziemniaki, kawałek kotleta."

Co jest potrzebne do zapiekanki ziemniaczanej? Lista zakupów jest krótka

Jeśli szukasz pomysłu na prosty, ale przy tym smaczny i sycący obiad, przygotuj ekspresową zapiekankę ziemniaczaną z trzech składników z dodatkiem ulubionych przypraw. Najwięcej czasu poświęcisz na przygotowanie warzyw, jednak wciąż będzie to znacznie mniej niż przy tradycyjnym obiedzie. Co więcej, ubrudzisz tylko kilka naczyń, tak więc samego sprzątania również nie będzie dużo. Czego będziesz potrzebować? Przede wszystkim patelni do zapiekania lub zwykłej i naczynia żaroodpornego, a dodatkowo: 

  • Około 1-1,5 kilograma ziemniaków,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • ok. 250 g wybranego sera, najlepiej żółtej mozzarelli, choć równie dobrze sprawdzi się biała mozzarella, mimolette, cheddar lub inne, mocniejsze w smaku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy, np. słodka i ostra papryka, oregano, zioła prowansalskie, bazylia.
Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków w piekarniku?
Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków w piekarniku? Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków w piekarniku? Fot. unsplash.com / David Trinks

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków w piekarniku? Przepis krok po kroku

W przygotowaniu zapiekanki ziemniaczanej najbardziej czasochłonnym procesem jest obieranie oraz krojenie ziemniaków. By nieco go przyspieszyć, warto zaopatrzyć się w obieraczkę oraz szatkownicę. Wtedy zrobisz to naprawdę szybko. 

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy, a ser zetrzyj na tarce. 
  2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek na maksymalnie 5 minut.
  3. W międzyczasie obierz i pokrój w piórka cebulę. Dorzuć ją do podsmażanych ziemniaków i trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Włącz też piekarnik, by zdążył się nagrzać do 180 stopni.
  4. Posyp warzywa wcześniej przygotowanymi przyprawami, dodaj trochę wody i podsmaż jeszcze z 5 minut.
  5. W przypadku patelni do zapiekania: warzywa posyp serem, zdejmij z ognia i włóż do piekarnika.
  6. W przypadku zwykłej patelni i naczynia żaroodpornego: podsmażone i doprawione warzywa przełóż do naczynia, posyp serem i włóż do piekarnika.
  7. Zapiekankę piecz przez około 20 minut.
  8. Podawaj gorącą. Możesz dodatkowo posypać ją zieloną cebulką. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! By dodatkowo wzbogacić smak zapiekanki, możesz dodać do niej wcześniej podsmażone mięso mielone, salami, boczek, kiełbasę czy ulubione warzywa, takie jak cukinia, brokuły, pomidory bądź bakłażan.

Więcej o: