Wymieszałam 4 składniki i zrobiłam przysmak, który znany jest w rodzinie od pokoleń. Dodaję go do zup

Wiele osób się ze mną zgodzi, że babcine przepisy są niezastąpione i warto do nich wracać jeżeli mamy taką okazję. Moja babcia pozostawiła mi wiele przepisów, które po dziś dzień powtarzam i jeden z nich opisuje poniżej. To, co z niego wychodzi, można dodawać do sosów, pasuje również do mięs i zup.

Kluski kładzione mogą być znane wielu osobom, ponieważ były i dalej są robione w wielu domach. To zazwyczaj babcie i mamy bardzo często je przygotowywały. W moim domu przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie i do dziś wiem, jak je przygotować. Ich przyrządzenie wcale nie jest skomplikowane, co tylko zachęca do zapoznania się z tym przepisem.

Aby kluski wyszły, wystarczy połączyć 4 składniki, a później umieścić je we wrzątku. Takie kluski świetnie smakują z bulionem, jako dodatek do zupy pomidorowej, a latem serwuję je z rozgniecionymi owocami lub sosem owocowym. Dodatkowo można je podać wraz z warzywnym sosem domowej roboty. W okresie jesiennym takie kluski świetnie sprawdzają się z grzybami, a także jako dodatek do zupy meksykańskiej. Dzięki nim dania są bardziej sycące i pełniejsze w smaku.

Przepis na kluski kładzione

Składniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g mleka,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miseczki wlej lekko podgrzane mleko oraz wsyp sól, wymieszaj do rozpuszczenia.
  2. Do mieszanki wbij jajko oraz wsyp przesianą przez sitko mąkę. Za pomocą miksera całość dokładnie wymieszaj, by ciasto stało się jednolite i pozbawione grudek.
  3. W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżeczkę soli. Następnie łyżkę stołową zanurz w gotującej się wodzie, nabierz na nią przygotowane ciasto. Włóż ją ponownie do gorącego płynu, od razu umieszczając w nim masę. Kształt klusek zawsze będzie wychodził inny, nie trzeba ich specjalnie formować. Powtórz czynność do momentu wykorzystania całego ciasta.
  4. Gotuj do chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. W trakcie gotowania delikatnie przemieszaj zawartość garnka, aby kluski nie przykleiły się do dna.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują jako dodatek do zup, domowych sosów i wypieczonych mięs.
Masz w swojej rodzinie przepisy znane od pokoleń?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.