-
Haps
-
Jak przygotować
- Wymieszałam 4 składniki i zrobiłam przysmak, który znany jest w rodzinie od pokoleń. Dodaję go do zup
Wymieszałam 4 składniki i zrobiłam przysmak, który znany jest w rodzinie od pokoleń. Dodaję go do zup
Wiele osób się ze mną zgodzi, że babcine przepisy są niezastąpione i warto do nich wracać jeżeli mamy taką okazję. Moja babcia pozostawiła mi wiele przepisów, które po dziś dzień powtarzam i jeden z nich opisuje poniżej. To, co z niego wychodzi, można dodawać do sosów, pasuje również do mięs i zup.
Kluski kładzione mogą być znane wielu osobom, ponieważ były i dalej są robione w wielu domach. To zazwyczaj babcie i mamy bardzo często je przygotowywały. W moim domu przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie i do dziś wiem, jak je przygotować. Ich przyrządzenie wcale nie jest skomplikowane, co tylko zachęca do zapoznania się z tym przepisem.
Aby kluski wyszły, wystarczy połączyć 4 składniki, a później umieścić je we wrzątku. Takie kluski świetnie smakują z bulionem, jako dodatek do zupy pomidorowej, a latem serwuję je z rozgniecionymi owocami lub sosem owocowym. Dodatkowo można je podać wraz z warzywnym sosem domowej roboty. W okresie jesiennym takie kluski świetnie sprawdzają się z grzybami, a także jako dodatek do zupy meksykańskiej. Dzięki nim dania są bardziej sycące i pełniejsze w smaku.
Przepis na kluski kładzione
Składniki
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g mleka,
- jajko,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
- Do większej miseczki wlej lekko podgrzane mleko oraz wsyp sól, wymieszaj do rozpuszczenia.
- Do mieszanki wbij jajko oraz wsyp przesianą przez sitko mąkę. Za pomocą miksera całość dokładnie wymieszaj, by ciasto stało się jednolite i pozbawione grudek.
- W garnku zagotuj wodę, wsyp łyżeczkę soli. Następnie łyżkę stołową zanurz w gotującej się wodzie, nabierz na nią przygotowane ciasto. Włóż ją ponownie do gorącego płynu, od razu umieszczając w nim masę. Kształt klusek zawsze będzie wychodził inny, nie trzeba ich specjalnie formować. Powtórz czynność do momentu wykorzystania całego ciasta.
- Gotuj do chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. W trakcie gotowania delikatnie przemieszaj zawartość garnka, aby kluski nie przykleiły się do dna.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują jako dodatek do zup, domowych sosów i wypieczonych mięs.