Szukasz pomysłu na lekki, letni posiłek, który będzie dobrze smakował nawet w gorące dni? Zrób zupę z pysznej nowalijki, a będą się nią zajadać nawet najmłodsi. Sekretnym składnikiem jest oczywiście botwina. Przepis jest prosty i robi się go naprawdę szybko.
4
Jak zrobić zupę z botwiny? Dodaj 3 łyżki soku z owocu. Wyjdzie obłędna Fot. istockphoto.com / Natalikaevsti
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zupa z botwinki to pyszny i pożywny posiłek, który idealnie sprawdzi się w upalne dni. Co więcej, z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby, które na co dzień z kuchnią nie mają za wiele do czynienia, gdyż nie należy do najtrudniejszych. Wystarczy 30 minut w kuchni, by mieć wspaniałe danie dla każdego.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Zupa z botwiny z ziemniakami, czyli pyszny obiad dla każdego. O tym nie zapomnij na zakupach
Przepis na botwinkę jest naprawdę prosty i nie wymaga żadnych skomplikowanych działań, czy składników, które znajdziesz jedynie w specjalnych sklepach. Nic dziwnego, że późną wiosną oraz latem cieszy się tak wielką popularnością. Tym bardziej że smakuje wybornie i idealnie nadaje się na upalne dni. Czego potrzebujesz do jej przyrządzenia?
opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo do podania.
Zupa botwina. Przepis dla każdegoZupa botwina. Przepis dla każdego. Fot. Mikołaj Kuras / Agencja Wyborcza.pl
W lodówce została ci botwina? Przepis na zupę jest naprawdę prosty
Sekretnym składnikiem, który wspaniale podbija smak botwinki jest sok z cytryny. Z tego powodu lepiej go nie pomijać w trakcie robienia zupy, a wyjdzie naprawdę wyjątkowa. Jak ją ugotować?
Sposób przygotowania:
Zacznij od obrania oraz umycia marchewki i ziemniaków. Tę pierwszą pokrój w plasterki, drugą w średniej wielkości kostkę. Następnie wrzuć je do garnka z roztopionym masłem bądź dodatkiem oleju i podsmaż.
Liście i łodygi botwiny posiekaj, buraki pokrój w kostkę. Dorzuć do garnka z ziemniakami i marchewką i zalej bulionem. Gotuj około 20 minut. Nie zapomnij przemieszać od czasu do czasu.
W międzyczasie posiekaj koperek, a gdy czas minie, dorzuć go do zupy. Dodaj także sok z cytryny i przyprawy. Gotuj kolejne 5-10 minut.
Do miseczki przełóż ok. 4 łyżki śmietany, dodaj niewielką ilość wywaru, wymieszaj, następnie powstałą mieszankę wlej do zupy. Gotuj przez 5 minut. Podawaj z jajkiem na twardo na ciepło, bądź zimno. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.