Dodaję 3 łyżki do zupy z botwiny. Nic tak nie podbija smaku. Mąż mógłby pochłaniać ją litrami

Szukasz pomysłu na lekki, letni posiłek, który będzie dobrze smakował nawet w gorące dni? Zrób zupę z pysznej nowalijki, a będą się nią zajadać nawet najmłodsi. Sekretnym składnikiem jest oczywiście botwina. Przepis jest prosty i robi się go naprawdę szybko.

Zupa z botwinki to pyszny i pożywny posiłek, który idealnie sprawdzi się w upalne dni. Co więcej, z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby, które na co dzień z kuchnią nie mają za wiele do czynienia, gdyż nie należy do najtrudniejszych. Wystarczy 30 minut w kuchni, by mieć wspaniałe danie dla każdego.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Zupa z botwiny z ziemniakami, czyli pyszny obiad dla każdego. O tym nie zapomnij na zakupach

Przepis na botwinkę jest naprawdę prosty i nie wymaga żadnych skomplikowanych działań, czy składników, które znajdziesz jedynie w specjalnych sklepach. Nic dziwnego, że późną wiosną oraz latem cieszy się tak wielką popularnością. Tym bardziej że smakuje wybornie i idealnie nadaje się na upalne dni. Czego potrzebujesz do jej przyrządzenia?

  • 1 litr bulionu,
  • 3-4 pęczki młodej botwinki,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki, najlepiej młode,
  • 3 nieduże marchewki,
  • świeży koperek,
  • sok z połówki cytryny (ok. 3 łyżki),
  • śmietana 18 proc.,
  • przyprawy: sól, pieprz i biały cukier,
  • masło lub olej do posmażenia,
  • opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo do podania.
Zupa botwina. Przepis dla każdego
Zupa botwina. Przepis dla każdego Zupa botwina. Przepis dla każdego. Fot. Mikołaj Kuras / Agencja Wyborcza.pl

W lodówce została ci botwina? Przepis na zupę jest naprawdę prosty

Sekretnym składnikiem, który wspaniale podbija smak botwinki jest sok z cytryny. Z tego powodu lepiej go nie pomijać w trakcie robienia zupy, a wyjdzie naprawdę wyjątkowa. Jak ją ugotować? 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania oraz umycia marchewki i ziemniaków. Tę pierwszą pokrój w plasterki, drugą w średniej wielkości kostkę. Następnie wrzuć je do garnka z roztopionym masłem bądź dodatkiem oleju i podsmaż. 
  2. Liście i łodygi botwiny posiekaj, buraki pokrój w kostkę. Dorzuć do garnka z ziemniakami i marchewką i zalej bulionem. Gotuj około 20 minut. Nie zapomnij przemieszać od czasu do czasu.
  3. W międzyczasie posiekaj koperek, a gdy czas minie, dorzuć go do zupy. Dodaj także sok z cytryny i przyprawy. Gotuj kolejne 5-10 minut.
  4. Do miseczki przełóż ok. 4 łyżki śmietany, dodaj niewielką ilość wywaru, wymieszaj, następnie powstałą mieszankę wlej do zupy. Gotuj przez 5 minut. Podawaj z jajkiem na twardo na ciepło, bądź zimno. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o: