• Link został skopiowany

Jak zrobić leczo z cukinią? To najlepszy przepis, liczy się polski składnik

Leczo to jeden z ulubionych obiadów Polaków latem i nie ma się co dziwić. Leczo jest łatwe, szybkie i proste w wykonaniu, a dodatkowo pyszne. Jednak warto wiedzieć, na czym smażyć leczo, żeby potrawa smakowała idealnie. Nie kombinuj, liczy się prostota.
Przepis na znakomite leczo z cukinią. Smakuje tak, że palce lizać
fot. Piotr Krzeslak / iStock.com

Kiedy zaczyna się lato, w co drugim polskim domu wolno pyrka leczo. I chociaż danie wywodzi się z kuchni węgierskiej i składa się głównie z papryki i pomidorów, to leczo po polsku jest znacznie bogatsze. Polskie leczo musi zawierać cukinię, czasami jeszcze pieczarki, oczywiście nie może zabraknąć podsmażonej kiełbasy albo boczku. Jednak to, na czym smażymy mięso, ma ogromne znaczenie dla smaku potrawy. Tłuszcz w każdej potrawie jest nośnikiem smaku, jeśli jednak chodzi o leczo, polecam smalec. Najlepiej swojski, który sprawi, że leczo po polsku będzie twoją popisową potrawą nie tylko latem.

Zobacz wideo Jak zrobić placki z cukinii? Zobacz nasze wideo

Leczo. Jak zrobić najlepszą letnią potrawę?

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 kg pomidorów, najlepiej tych "mięsistych",
  • 4 papryki, mogą być różne kolory,
  • 3 cebule,
  • 1 średnia ostra papryczka,
  • ok. 400 g dobrej, najlepiej swojskiej kiełbasy,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • łyżka smalcu,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek,
  • opcjonalnie: pół szklanki passaty pomidorowej.

Leczo z cukinią. Sposób wykonania:

  1. Cukinię, pomidory i paprykę pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj w kostkę, kiełbasę w plastry, z ostrej papryczki usuń nasiona, a warzywo pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj szeroki garnek lub duży rondel. Rozgrzej w nim smalec i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż kiełbasę i całość podsmażaj, aż kiełbasa się zarumieni.
  3. Następnie dołóż paprykę, cukinię i pomidory, zmniejsz moc palnika, dodaj passatę i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
  4. Kiedy odparuje nadmiar wody, dopraw do smaku przyprawami i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj z pieczywem.

Wskazówka: Zamiast kiełbasy możesz użyć wędzonego boczku. Wcześniej warto go wytopić na suchej patelni i dopiero dodać smalec i resztę składników. Możesz użyć także podgardla, jednak ona jest już dość tłuste. Oczywiście do leczo możesz dodać także pieczarki - Węgrzy uważaliby to za przesadę, ale przecież mamy gotować tak, jak nam smakuje, a wiele osób bardzo lubi leczo z pieczarkami.

Więcej o: