Postaw pudełko z lodami do góry dnem. Jeden ruch ręką i od razu zapomnisz o kłopocie

Temperatury szybują w górę, dlatego chętnie sięgamy po lody. Większość z nas ma zachomikowane pudełko w zamrażarce, które tylko czeka, żeby je otworzyć. Przychodzi ten moment i... klops. Trafiasz na kamień i za nic w świecie nie możesz wbić w niego łyżki. Co zrobić, żeby lody nie były takie twarde?

Latem nie wyobrażamy sobie życia bez lodów. Ten słodki przysmak zaspakaja chęć na zjedzenie czegoś pysznego, a dodatkowo daje przyjemną ochłodę. Niestety często spotyka nas niemiłe zaskoczenie po wyjęciu pudełka z zamrażalnika. Deser twardy jak kamień nie zachęca do jedzenia. Takiej sytuacji można jednak uniknąć, stosując jeden prosty trik.

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Co zrobić, żeby lody nie były takie twarde? Zrób jedną rzecz przed włożeniem do zamrażarki

Lody zamarznięte na kość są ciężkie w porcjowaniu, dlatego staramy się je jakoś rozłupać czy podgrzać. Bywa, że podczas siłowania się z nimi, przechodzi nam całkowicie ochota na deser. Jest jednak rzecz, którą możesz zrobić, aby lody nigdy nie zmieniły się w twardy kamień. Kiedy wrócisz ze sklepu, poczęstuj się porcją z pudełka i porządnie zamknij wieczko. Obróć je do góry dnem i w takiej pozycji włóż do szuflady zamrażalnika. Dzięki temu lody nie zmienią swojej konsystencji i przy kolejnym wyjęciu bez problemu włożysz w nie łyżkę.

Jak zrobić najprostsze domowe lody? Nie musisz mieć maszyny

Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni i zrobić własne lody, z tym przepisem poradzisz sobie bez problemu. Nie wymaga on większych umiejętności, a do podstawowej receptury możesz wrzucić dowolne dodatki, np. orzechy, owoce czy kawałki czekolady. Składniki, których będziesz potrzebować:

  • 0,5 l dobrze schłodzonej śmietany 30-36%,
  • 250 ml skondensowanego mleka,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • dowolne dodatki,
  • opcjonalnie odrobina alkoholu.

PORADA! Do domowych lodów warto dodać odrobinę alkoholu, np. adwokata czy wódki. Dzięki temu nie zamarzną na kamień i będą mieć przyjemną konsystencję. Pamiętaj jednak, aby po jego dodaniu deseru nie podawać dzieciom.

Domowe lody - zdjęcie ilustracyjne
Domowe lody - zdjęcie ilustracyjne Jak zrobić szybko domowe lody? stecks05 / Getty Images/iStockphoto

Do dużej miski wlej kremówkę i ubij na gęstą masę. Mleko skondensowane wymieszaj z ekstraktem waniliowym i niewielkimi porcjami dodawaj do śmietany. Delikatnymi ruchami szpatułki połącz ze sobą składniki i przełóż do szczelnego pudełka. Włóż do zamrażarki i pozostaw do następnego dnia. Warto od czasu do czasu zamieszać masę za pomocą łyżki. Niestety trik z odwróconym pudełkiem na domowe lody nie zadziała, dlatego jeśli nie dodajesz alkoholu, mogą być twardawe. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.