Latem nie wyobrażamy sobie życia bez lodów. Ten słodki przysmak zaspakaja chęć na zjedzenie czegoś pysznego, a dodatkowo daje przyjemną ochłodę. Niestety często spotyka nas niemiłe zaskoczenie po wyjęciu pudełka z zamrażalnika. Deser twardy jak kamień nie zachęca do jedzenia. Takiej sytuacji można jednak uniknąć, stosując jeden prosty trik.
Lody zamarznięte na kość są ciężkie w porcjowaniu, dlatego staramy się je jakoś rozłupać czy podgrzać. Bywa, że podczas siłowania się z nimi, przechodzi nam całkowicie ochota na deser. Jest jednak rzecz, którą możesz zrobić, aby lody nigdy nie zmieniły się w twardy kamień. Kiedy wrócisz ze sklepu, poczęstuj się porcją z pudełka i porządnie zamknij wieczko. Obróć je do góry dnem i w takiej pozycji włóż do szuflady zamrażalnika. Dzięki temu lody nie zmienią swojej konsystencji i przy kolejnym wyjęciu bez problemu włożysz w nie łyżkę.
Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni i zrobić własne lody, z tym przepisem poradzisz sobie bez problemu. Nie wymaga on większych umiejętności, a do podstawowej receptury możesz wrzucić dowolne dodatki, np. orzechy, owoce czy kawałki czekolady. Składniki, których będziesz potrzebować:
PORADA! Do domowych lodów warto dodać odrobinę alkoholu, np. adwokata czy wódki. Dzięki temu nie zamarzną na kamień i będą mieć przyjemną konsystencję. Pamiętaj jednak, aby po jego dodaniu deseru nie podawać dzieciom.
Do dużej miski wlej kremówkę i ubij na gęstą masę. Mleko skondensowane wymieszaj z ekstraktem waniliowym i niewielkimi porcjami dodawaj do śmietany. Delikatnymi ruchami szpatułki połącz ze sobą składniki i przełóż do szczelnego pudełka. Włóż do zamrażarki i pozostaw do następnego dnia. Warto od czasu do czasu zamieszać masę za pomocą łyżki. Niestety trik z odwróconym pudełkiem na domowe lody nie zadziała, dlatego jeśli nie dodajesz alkoholu, mogą być twardawe. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.