Placki z cukinii - przepis prosty jak tylko można. Żadnych cudów, tylko łatwe porady

Jak zrobić placki z cukinii? Każdemu się udadzą z tym przepisem, bo jest tak prosty, jak konstrukcja cepa, lub jak kto woli - zasady ortografii. Jedyne, co musisz wiedzieć, to co zrobić z płynem. Trzeba go maksymalnie odcisnąć.

Placki z cukinii to wymarzony letni obiad lub kolacja. I chociaż cukinię bez problemu można dostać w każdym markecie przez cały rok, to właśnie latem cukinia smakuje najlepiej. Przepisu na placki z cukinii nauczyłam się jako mała dziewczynka i niemal przez cały czas robiłam je identycznie jak moja babcia. W moim rodzinnym domu cukinii zawsze był wręcz nadmiar i kiedy trwał sezon, jedliśmy to warzywo na śniadanie, obiad i kolacje. Robiliśmy pyszne sosy, faszerowaliśmy ją na różne sposoby i robiliśmy właśnie placki. To było coś przepysznego, jednak moje ostatnie placki z cukinii przeszły same siebie. Ja jednak dodałam do nich coś od siebie - mówj ulubiony ser feta. Takie placki nie mają sobie równych. 

Zobacz wideo Rzucasz wszystko i jedziesz w Bieszczady? Musisz poznać ten przepis na placki

Placki z cukinii - latem nie zjesz nic lepszego

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • łyżka sera feta (ok. 50 g),
  • 1 marchewka,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz,
  • tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane),

Placki z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by cukinia puściła wodę.
  2. Cukinię porządnie odciśnij za pomocą lnianej ściereczki i przełóż do miski. Dodaj marchewkę startą na tarce, startą cebulę i posiekany koperek. Wbij jajka i dodaj pokruszony ser feta.
  3. Dodaj dwie pełne łyżki mąki i dopraw do smaku pieprzem. Dokładnie wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej patelnię z dodatkiem tłuszczu.
  4. Na rozgrzaną patelnię kładź porcje ciasta na placki i spłaszcz. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż się apetycznie podsmażą. Następnie odłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Takie placuszki podawaj z sosem jogurtowym, sosem czosnkowym lub koperkowym. Każdy będzie pasował idealnie, nawet salsa pomidorowa. Jeśli chcesz, możesz te placuszki podawać na zimno - będą smakować  równie dobrze.

Więcej o: