Placki z cukinii to wymarzony letni obiad lub kolacja. I chociaż cukinię bez problemu można dostać w każdym markecie przez cały rok, to właśnie latem cukinia smakuje najlepiej. Przepisu na placki z cukinii nauczyłam się jako mała dziewczynka i niemal przez cały czas robiłam je identycznie jak moja babcia. W moim rodzinnym domu cukinii zawsze był wręcz nadmiar i kiedy trwał sezon, jedliśmy to warzywo na śniadanie, obiad i kolacje. Robiliśmy pyszne sosy, faszerowaliśmy ją na różne sposoby i robiliśmy właśnie placki. To było coś przepysznego, jednak moje ostatnie placki z cukinii przeszły same siebie. Ja jednak dodałam do nich coś od siebie - mówj ulubiony ser feta. Takie placki nie mają sobie równych.
Zobacz wideo Rzucasz wszystko i jedziesz w Bieszczady? Musisz poznać ten przepis na placki
Placki z cukinii - latem nie zjesz nic lepszego
Składniki:
- 3 średnie cukinie,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- łyżka sera feta (ok. 50 g),
- 1 marchewka,
- pół pęczka koperku,
- sól i pieprz,
- tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane),
Placki z cukinii - sposób wykonania:
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by cukinia puściła wodę.
- Cukinię porządnie odciśnij za pomocą lnianej ściereczki i przełóż do miski. Dodaj marchewkę startą na tarce, startą cebulę i posiekany koperek. Wbij jajka i dodaj pokruszony ser feta.
- Dodaj dwie pełne łyżki mąki i dopraw do smaku pieprzem. Dokładnie wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej patelnię z dodatkiem tłuszczu.
- Na rozgrzaną patelnię kładź porcje ciasta na placki i spłaszcz. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż się apetycznie podsmażą. Następnie odłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Takie placuszki podawaj z sosem jogurtowym, sosem czosnkowym lub koperkowym. Każdy będzie pasował idealnie, nawet salsa pomidorowa. Jeśli chcesz, możesz te placuszki podawać na zimno - będą smakować równie dobrze.