Zupa rybna łatwiejsza niż rosół. Smakuje bosko, a to dzięki potencjalnym śmieciom

Zupa rybna to nie jest ulubiona potrawa Polaków, a ja wciąż nie wiem, dlaczego tak się sprawy mają. To przecież pyszna, lekka i pożywna zupa, ale jej esencja nie pochodzi z filetów. Bynajmniej! Żeby zupa rybna była pyszna, trzeba użyć śmieci. Takiego określenia używają osoby, które nie znają potencjału łbów, płetw i korpusów w zupie.

Polacy kochają rosół, pomidorową, krupnik i w większej części flaki. Jednak zupa rybna nie jest aż tak popularna, a wielka szkoda. Zupę rybną można ugotować tak naprawdę na każdej rybie i można dowolnie łączyć gatunki. Ważny jest jednak wywar ugotowany na bulionie z dodatkiem takich rzeczy, które większość osób wyrzuca do kosza. Rybie łby, płetwy, ogony mają najwięcej kolagenu i smaku. Bez tego ani rusz. 

Zobacz wideo Jak uratować za słony rosół? Zobacz nasze wideo

Zupa rybna - lepsza niż z Grecji

Składniki:

  • 3 korpusy ryb morskich (łby, ogony i ości),
  • 500 g filetów z ryb morskich, polecam flądrę albo dorsza. Może być także dorada,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • większy por,
  • 2 cebule,
  • masło,
  • natka pietruszki lub kolendra, gałązka lubczyku,
  • sól, pieprz, listki laurowe, suszone oregano,
  • opcjonalnie: śmietana lub przecier pomidorowy.

Zupa rybna - sposób wykonania:

  1. Zacznij od wywaru. Ryby wyfiletuj, a korpusy włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
  2. Na dużej patelni rozgrzej porządną łyżkę masła i na dużej mocy podsmaż warzywa korzeniowe pokrojone w kostkę. Następnie dodaj do zupy. Jedną z cebul opal nad palnikiem, dodaj do wywaru.
  3. Na tej samej patelni podsmaż drugą cebulę i posiekanego pora. Dodaj do wywaru.
  4. Filet z ryby pokrój na kawałki i także podsmaż na maśle, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dołóż do garnka i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Ważne, żeby ogień był minimalny - wówczas kawałki ryby się nie rozgotują. 
  5. Przed podaniem wyłów z zupy korpusy. Dodaj posiekaną natkę (może być także koperek) oraz zapraw śmietaną lub dodaj przecier pomidorowy. Zupę podawaj bardzo gorącą, najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa lub ziołową grzanką.

Taka zupa jest fantastyczna z kilku powodów. Po pierwsze - jest naprawdę przepyszna. Po drugie - jest łatwa i dość szybka w przygotowaniu, o ile masz dobre ryby. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a chcesz poczuć się jak na wakacjach w drogim hotelu w Grecji lub w Turcji, musisz ją zrobić i podać bliskim.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.