Sezon w pełni, więc grzech nie skorzystać i nie zrobić najlepszej zupy z cukinii. Przepis na zupę z cukinii jest banalnie prosty i nikomu nie sprawi problemu. Jedyne, co musisz wiedzieć, to to, że cukinia lubi się z serem, który swoim słonym smakiem przełamuje nico delikatny smak cukinii. Jaki to ser? Oczywiście feta.
Zobacz wideo Jak zrobić pyszne placki z cukinii? Zobacz nasze wideo
Zupa krem z cukinii. Zrób i zamień swoją kuchnię w salę restauracyjną
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- ok. 1,5 l bulionu,
- 100 g sera feta,
- 1 niewielki por,
- 3 ząbki czosnku,
- śmietana 30 proc.
- sól, pieprz,
- masło,
- do podania: grzanki, pestki dyni lub chipsy z boczku.
Zupa z cukinii - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż na średnim ogniu, aż czosnek uwolni swój aromat.
- Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i duś na niewielkim ogniu, aż zmiękną. Następnie zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj pokruszony ser feta oraz pół szklanki śmietanki. Dopraw do smaku i zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera.
- Zupę krem podawaj z ziołowymi grzankami lub chipsami z boczku. Możesz także zrobić chipsy z dojrzewającej wędliny, na przykład szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto crudo.
Taką zupę z powodzeniem możesz zamrozić. Pamiętaj jednak, że przy rozmrażaniu śmietanka może się rozwarstwić, jednak nie będzie to oznaka tego, że zupa jest popsuta. Jeśli chcesz, możesz ją także zawekować. Zawekowaną zupę z cukinii najlepiej przechowywać w lodówce.