Zupa krem z cukinii. Ciocia podpowiedziała mi, co dodać, żeby była lepsza

Zupa z cukinii to idealny obiad na lato. Jest łatwa, szybka w przygotowaniu i naprawdę przepyszna. Może niektórzy się zdziwią, jak zupa z cukinii może być pyszna, skoro to warzywo raczej mdłe. Całą robotę robi ser. I to nie byle jaki ser. Dodaj do zupy, zmiksuj i poczuj się jak szef kuchni.

Sezon w pełni, więc grzech nie skorzystać i nie zrobić najlepszej zupy z cukinii. Przepis na zupę z cukinii jest banalnie prosty i nikomu nie sprawi problemu. Jedyne, co musisz wiedzieć, to to, że cukinia lubi się z serem, który swoim słonym smakiem przełamuje nico delikatny smak cukinii. Jaki to ser? Oczywiście feta. 

Zobacz wideo Jak zrobić pyszne placki z cukinii? Zobacz nasze wideo

Zupa krem z cukinii. Zrób i zamień swoją kuchnię w salę restauracyjną

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • ok. 1,5 l bulionu,
  • 100 g sera feta,
  • 1 niewielki por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • śmietana 30 proc.
  • sól, pieprz,
  • masło,
  • do podania: grzanki, pestki dyni lub chipsy z boczku.

Zupa z cukinii - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż na średnim ogniu, aż czosnek uwolni swój aromat.
  2. Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i duś na niewielkim ogniu, aż zmiękną. Następnie zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut.
  3. Dodaj pokruszony ser feta oraz pół szklanki śmietanki. Dopraw do smaku i zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera.
  4. Zupę krem podawaj z ziołowymi grzankami lub chipsami z boczku. Możesz także zrobić chipsy z dojrzewającej wędliny, na przykład szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto crudo.

Taką zupę z powodzeniem możesz zamrozić. Pamiętaj jednak, że przy rozmrażaniu śmietanka może się rozwarstwić, jednak nie będzie to oznaka tego, że zupa jest popsuta. Jeśli chcesz, możesz ją także zawekować. Zawekowaną zupę z cukinii najlepiej przechowywać w lodówce. 

Więcej o: