Sernik z wiaderka to chyba najłatwiejszy przepis na ciasto, jaki istnieje. Nie dość, że robi się go błyskawicznie, to jeszcze trzeba się naprawdę postarać lub mieć wyjątkowego pecha, by nie wyszedł. Może starsze gospodynie stwierdzą, że sernik z wiaderka to pójście na łatwiznę. Warto jednak pamiętać, że nie każdy ma w domu maszynkę do mielenia. Warto sobie więc radzić w inny sposób. Jeśli szukasz przepisu na pyszne ciasto, które zawsze się udaje i nie jest wymagające, ten sernik będzie najlepszym wyborem.
Zobacz wideo Zobaczcie przepis na pyszny sernik
Sernik z wiaderka. Jak zrobić najłatwiejsze ciasto?
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 3 opakowania proszku budyniowego o smaku śmietankowym (bez cukru),
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 5 dużych jajek,
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- 200 g masła (należy je roztopić),
- na spód: herbatniki lub biszkopty.
Sernik z wiaderka - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, ze wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Masło powinno być rozpuszczone, ale nie gorące. Białka oddziel od żółtek.
- Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtka, oba cukry i proszki budyniowe. Zacznij miksować, stopniowo dolewając mleko. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlej masło.
- Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodaj je do masy na sernik i szpatułką bardzo delikatnie wymieszaj, uważając przy tym, by nie uszkodzić struktury piany.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż herbatnikami lub biszkoptami i ostrożnie przelej na nie masę serową. Najlepiej najpierw rób to stopniowo łyżką.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Sernik piecz przez godzinę i studź najpierw w zamkniętym, a później w lekko uchylonym piekarniku.
Taki sernik aż się prosi, żeby go upiec. Jest naprawdę kremowy i delikatny, i jeśli uważasz się za osobę małego talentu cukierniczego, spróbuj zrobić to ciasto. Gwarantuję, że wyjdzie idealnie, a twoje morale wzrosną.