Trudno wyobrazić sobie smaczniejszy sos do kopytek, makaronu czy polędwiczek niż sos grzybowy. Na szczęście sezon na leśne grzyby właśnie się zaczyna i w lasach możemy upolować naprawdę pyszne gatunki. Na piaskach w okolicach sosen znajdziemy kurki, blisko dębów i buków rosną borowiki, a w rowach i na łąkach pyszne kanie. Sos grzybowy możesz zrobić ze wszystkich grzybów, a jeżeli masz w koszyku kilka gatunków, twój sos tylko zyska na smaku.
Zobacz wideo Z tego dziwnego grzyba zrobisz najlepszą przekąskę. Zobacz wideo
Przepis na sos grzybowy jest bardzo prosty. Grzyby wystarczy oczyścić, poddusić i ugotować w odrobinie bulionu ze śmietaną. Oczywiście nie wolno zapominać o przyprawach. Grzyby lubią się z tymiankiem oraz, o czym nie każdy wie, z gałką muszkatołową. Jeśli dodasz ją do sosu, każdy będzie się domagał dokładki, a wystarczy zaledwie odrobina.
Sos z leśnych grzybów - idealny do kopytek i polędwiczek
Składniki:
- ok. 0,7 kg leśnych grzybów, dowolnych (w sosie pyszne są maślaki i podgrzybki),
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 pełna łyżka mąki,
- 1,5 szklanki wywaru grzybowego lub bulionu, może być warzywny,
- śmietanka 30 proc.,
- 2 pełne łyżki masła,
- sól, pieprz, kilka laurowych listków, kilka kulek ziela angielskiego, łyżeczka gałki muszkatołowej,
- do podania: kopytka, kluski śląskie, makaron, ziemniaki.
Sos grzybowy z leśnych grzybów - sposób wykonania:
- Grzyby dokładnie oczyść z piachu i innych zabrudzeń. Następnie pokrój je na kawałki. Maślaki wcześniej obierz ze skórki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj dużą patelnię lub szeroki rondel. Rozgrzej w nim solidną porcję masła i dodaj cebulę.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby i smaż na dość dużej mocy palnika, aż odparuje z nich trochę wody. Następnie lekko je posól i zalej bulionem.
- Dodaj do smaku przyprawy, w tym gałkę muszkatołową i czosnek. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż grzyby będą miękkie. Pamiętaj, żeby grzyby gotowały się na niewielkiej mocy palnika. Wówczas oddadzą do wywaru maksimum smaku.
- Śmietankę wymieszaj z łyżką mąki i zapraw nią sos. Ponownie wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Taki sosik to mistrzostwo i może zmieniać swój smak w zależności od tego, jakich grzybów użyjesz. Jeśli masz przewagę kurek, będzie nieco słodszy, jeśli borowików, będzie więcej smaku umami. Moim zdaniem jednak do sosów najlepiej nadają się maślaki i podgrzybki. Sprawiają, że sos grzybowy nie tylko ma cudowny smak, lecz także idealną, gęstą konsystencję.