Gołąbki po grecku są lepsze od polskich. Odróżniają je trzy rzeczy, w tym kapusta

Dania podobne do gołąbków są popularne nie tylko w Polsce. Farsz zawijany w kiszone liście kapusty jest popularny m.in. w Rumunii, ale np. Grecy robią gołąbki zupełnie inaczej. Ich dolmades, bo tak nazywa się danie, to raj dla podniebienia. Od polskich gołąbków odróżnia je kilka elementów i, moim zdaniem, również smak - greckie są dużo lepsze i nie puchnie po nich brzuch.

Polacy uwielbiają gołąbki. Na naszych stołach bardzo często pojawiają się kapuściane zawijasy z farszem z mięsa i ryżu, kaszy lub nawet ziemniaków. Grecy także lubią podobną potrawę. Może nie jest to idealne odzwierciedlenie naszych gołąbków, ale oni też owijają aromatyczny farsz liśćmi. Jednak nie kapusty. To pierwsza i chyba najważniejsza różnica między tymi daniami.

Zobacz wideo Gołąbki bez zawijania. Zobacz, jak łatwo je zrobić

Dolmades robi się z marynowanych lub kiszonych liści winogron. W związku z tym od razu możemy zauważyć też drugą różnicę - greckie dolmades są dużo mniejsze, zaledwie na dwa gryzy. Kolejną, trzecią różnicą, jest farsz. Grecy stawiają na ryż, owszem, ale wybierają mięso baranie i dodają mnóstwo ziół. Nie duszą też swojej potrawy w sosie pomidorowym, jak u nas, tylko hojnie polewają ją oliwą. Muszę przyznać, że greckie gołąbki oczarowały mnie smakiem i lekkością - nie czuję się po nich tak ciężko, jak po tradycyjnych ze wzdymającą kapustą. 

Dużo lepsze niż polskie. Jak zrobić greckie gołąbki?

Składniki:

  • ok. 50-60 marynowanych liści winogron (dostaniesz je w większych marketach),
  • ok. 3/4 szklanki krótkoziarnistego ryżu, najlepiej sprawdzi się ryż do risotto,
  • ok. 400 g mielonej jagnięciny lub baraniny,
  • 2 cebule,
  • 4 niewielkie ząbki czosnku,
  • 1 średni pęczek pietruszki albo kolendry,
  • dobrej jakości oliwa z oliwek,
  • pęczek świeżej mięty,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • dwie cytryny,
  • sól, pieprz, oregano, odrobina kminu rzymskiego, listki laurowe, gałka muszkatołowa.

Greckie dolmades - sposób wykonania:

  1. Zajmij się farszem. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Następie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażaj całość, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  2. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj ryż oraz mięso. Dołóż posiekane zioła (same liście, bez łodyg), przyprawy i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotuj liście winogron. Na środku każdego z nich połóż niewielką ilość farszu i zwijaj, podobnie jak nasze gołąbki. Nie zawijaj jednak zbyt ciasno, ponieważ ryż podczas gotowania spęcznieje i to może sprawić, że dolmades popękają.
  4. Na dno większego garnka połóż gałązki ziół (możesz dołożyć także liście selera lub lubczyk). Następnie ułóż kilka listków winogron. Na nie układaj warstwowo dolmades, co jakiś czas przekładając plastrami cytryny.
  5. Całość zalej wodą lub lekkim bulionem, dodaj sól i pieprz, a także kilka listków laurowych i sok z połowy cytryny. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 50 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Dolmades możesz podawać na zimno i na ciepło. Możesz podsmażyć je także na oliwie lub wstawić na chwilkę do pieca. Da się przygotować je także w wersji bezmięsnej. Wówczas dodaj więcej ryżu oraz ziół i warzyw. Możesz zrobić również farsz rybny. Wówczas polecam dorsza lub doradę - najpopularniejszą rybę w Grecji.

Więcej o: