Jak zamarynować skrzydełka na grilla? Pewnie wielu z was stawia na marynowanie na sucho w przyprawach, ewentualnie w sosie a la barbecue. Te sposoby są jak najbardziej w porządku, jednak dzisiejszy przepis jest moim zdaniem dużo lepszy. Jogurtowa marynata to strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o kurczaka z grilla, zarówno skrzydełka, pałki lub pierś. Bakterie zawarte w jogurcie sprawiają, że mięso kruszeje, staje się delikatne i łatwiej chłonie przyprawy. Jeśli zamarynujesz tak skrzydełka, to możesz mieć pewność, że będą hitem grillowych spotkań. Ważne są także przyprawy i coś kwaśnego. Polecam sok z cytryny.
Składniki:
Dlaczego warto marynować mięso w jogurcie? Dzięki temu kurczak, wieprzowina i inne mięsa stają się kruche i delikatne. Dodatkowo, bakterie zawarte w jogurcie i kwas z cytryny lub octu sprawi, że mięso szybko się "zetnie". To oznacza tylko jedno - po zamarynowaniu będzie soczyste i delikatne, jak nigdy w życiu.