• Link został skopiowany

Aromatyczne i delikatne skrzydełka z grilla. Ta marynata to mistrzostwo, a ważny jest biały składnik

Jak zrobić najlepsze skrzydełka z grilla? Nie są może one tak częstym wyborem jak choćby kiełbaski lub karkówka, ale z tym przepisem to się zmieni. Skrzydełka wyjdą soczyste, aromatyczne i po prostu idealne. Najważniejsza jest marynata. W Indiach robią tak od stuleci.
Skrzydełka z grilla to prosty sposób na zaimponowanie rodzinie.
Fot. unsplash, Peter Pham

Jak zamarynować skrzydełka na grilla? Pewnie wielu z was stawia na marynowanie na sucho w przyprawach, ewentualnie w sosie a la barbecue. Te sposoby są jak najbardziej w porządku, jednak dzisiejszy przepis jest moim zdaniem dużo lepszy. Jogurtowa marynata to strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o kurczaka z grilla, zarówno skrzydełka, pałki lub pierś. Bakterie zawarte w jogurcie sprawiają, że mięso kruszeje, staje się delikatne i łatwiej chłonie przyprawy. Jeśli zamarynujesz tak skrzydełka, to możesz mieć pewność, że będą hitem grillowych spotkań. Ważne są także przyprawy i coś kwaśnego. Polecam sok z cytryny.

Zobacz wideo Zobacz przepis na najlepsze skrzydełka

Najlepsza marynata do skrzydełek z grilla. Jogurt to podstawa

Składniki:

  • 12 skrzydełek kurczaka,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól, pieprz, ostra i wędzona papryka, curry,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Skrzydełka na grilla w marynacie jogurtowej - sposób wykonania:

  1. Jogurt wlej do miski. Dodaj także musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlej oliwę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  2. Skrzydełka oczyść i osusz. Jeśli chcesz, odetnij tak zwane lotki. Następnie włóż skrzydełka do miski z marynatą.
  3. Dokładnie wymieszaj skrzydełka z marynatą i odłóż do lodówki na kilka godzin, by smaki zdążyły się przeniknąć.
  4. Po upływie odpowiedniego czasu, wyjmij skrzydełka z marynaty i dodatkowo oprósz je ulubionymi przyprawami. Następnie połóż na ruszcie lub włóż do piekarnika.

Dlaczego warto marynować mięso w jogurcie? Dzięki temu kurczak, wieprzowina i inne mięsa stają się kruche i delikatne. Dodatkowo, bakterie zawarte w jogurcie i kwas z cytryny lub octu sprawi, że mięso szybko się "zetnie". To oznacza tylko jedno - po zamarynowaniu będzie soczyste i delikatne, jak nigdy w życiu.

Więcej o: