Istnieje mnóstwo przepisów na pasty do pieczywa. Wiele z nas pamięta jeszcze z czasów PRL-u kultową awanturkę, czyli pastę z twarogu i wędzonej ryby, czasami z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Bardzo popularną pastą jest także pasta jajeczna z majonezem i szczypiorkiem lub twaróg ubity ze śmietaną z rzodkiewką i pomidorami. Jednak mało osób słyszało o paście ze słonecznika i suszonych pomidorów. Jest tak pyszna, że można jeść ją łyżką z miseczki, ale to w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem będzie najlepsza na świecie.
Składniki:
Jeśli chcesz dodać swojej paście aromatu i dodatkowo podkręcić jej smak, dodaj posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę. Świetnie będzie pasowała także świeża bazylia. Jeśli chcesz, do pasty możesz dodać także kilka zielonych oliwek lub łyżeczkę kaparów.