Jeśli zupa to tylko z tych grzybów. Ten gatunek wybiera Makłowicz i najbardziej je zachwala

Z grzybów można zrobić naprawdę wiele. Można je włożyć do słoików i zamarynować, można zrobić z nich sosy, a można również wymieszać je z innymi składnikami i zrobić zupę. Robert Makłowicz pokazał, jak zrobić ją w taki sposób, aby była kremowa. Jest idealna na codzienny obiad.

Robert Makłowicz uważany jest przez wiele osób za kulinarne guru. Nic dziwnego, bowiem jego pasja do gotowania i to, w jaki sposób ją przekazuje, może to potwierdzać. Zna się on nie tylko na polskiej kuchni, a także na zagranicznych potrawach. Niejednokrotnie dzielił się również swoim doświadczeniem w telewizji, a w jednym z odcinków programu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" pokazał, jak przygotowuje zupę ze świeżych grzybów.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Grzyby można teraz znaleźć wszędzie. Nie musisz biec do lasu, by zasmakować ich w swojej kuchni. Jednak grzyby, które wybrał Makłowicz są wyjątkowe i przepyszne. By to danie wyszło wyśmienicie wybrał tylko jeden rodzaj - prawdziwki. Robiąc to danie z przepisu Makłowicza, również wybierz te okazy, a na pewno się nie zawiedziesz. By zupa była kremowa i aksamitna kucharz dodaje pół szklanki słodkiej śmietanki.

Przepis Roberta Makłowicza na zupę grzybową

Składniki

  • pół kilo świeżych prawdziwków,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • łyżka masła,
  • mała cebula,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki,
  • kieliszek porto (opcjonalnie),
  • siekana natka pietruszki,
  • siekany koperek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W garnku umieść masło i rozpuść je na małym ogniu. Cebulę obierz i drobno posiekaj, umieść na maśle i podsmaż do lekkiego zeszklenia.
  2. Prawdziwki oczyść i umyj, pokrój w grubszą kostkę. Dodaj je do przysmażonej cebulki, wymieszaj. Następnie delikatnie zwiększ ogień i zostaw na 10 minut do podduszenia.
  3. Po tym czasie przypraw, a także wsyp mąkę i cały czas mieszając, wlewaj wywar warzywny. Pozostaw na kolejne 30 minut do podgotowania.
  4. Po ugotowaniu należy dodać porto, wszystko dokładnie wymieszać i zmniejszyć ogień.
  5. Śmietankę umieść w miseczce i  dodaj do niej żółtka, dokładnie wymieszaj. Stopniowo i powoli wlewaj mieszankę do garnka, cały czas mieszając. Rób to powolnym tempem i na małym ogniu, aby śmietanka się nie zważyła.
  6. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Więcej o: