Kluchy, kluski i kluseczki. Chyba nie znam osoby, która nie lubi tych mięciutkich i smacznych rarytasów. To doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych kartofli z obiadu i wyczarowanie pysznego posiłku, któremu nie oprze się nawet największy niejadek. Co więcej, są tak uniwersalne, że pole do popisu jest naprawdę ogromne. Nic nie stoi nawet na przeszkodzie, by im egzotycznego charakteru.
Na wspomniany przepis natrafiłam na tiktokowym profilu Iny Rybarczyk, dietetyczki znanej w mediach społecznościowych pod nazwą @truetastehunters. Obejrzałam nagranie i z zadowoleniem spojrzałam na miskę ziemniaków z wczorajszego obiadu. Co więcej, okazało się, że miałam w kuchni także wszystkie potrzebne składniki na sos. To musiało być przeznaczenie! Muszę przyznać się, że kluski były tak dobre, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Zniknęły z talerza w okamgnieniu.
Składniki na kluski:
Składniki na sos:
Dodatkowo:
Zanim przystąpisz do przygotowywania kluseczek, ugotuj i ostudź ziemniaki. Następnie dokładnie je rozgnieć lub przepuść przez praskę. Co dalej?