Trochę Azji, a trochę Polski. Wzięła ugotowane ziemniaki i wyczarowała obłędne połączenie

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i urozmaicać tradycyjne przepisy. W końcu tradycja tradycją, ale wszystko może się w końcu znudzić. Dlatego kiedy natrafiłam przepis na kluski ziemniaczane w stylu azjatyckim, od razu musiałam zabrać się do pracy. Było warto.

Kluchy, kluski i kluseczki. Chyba nie znam osoby, która nie lubi tych mięciutkich i smacznych rarytasów. To doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych kartofli z obiadu i wyczarowanie pysznego posiłku, któremu nie oprze się nawet największy niejadek. Co więcej, są tak uniwersalne, że pole do popisu jest naprawdę ogromne. Nic nie stoi nawet na przeszkodzie, by im egzotycznego charakteru. 

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Kluski w stylu azjatyckim. Proste, a obłędnie smaczne

Na wspomniany przepis natrafiłam na tiktokowym profilu Iny Rybarczyk, dietetyczki znanej w mediach społecznościowych pod nazwą @truetastehunters. Obejrzałam nagranie i z zadowoleniem spojrzałam na miskę ziemniaków z wczorajszego obiadu. Co więcej, okazało się, że miałam w kuchni także wszystkie potrzebne składniki na sos. To musiało być przeznaczenie! Muszę przyznać się, że kluski były tak dobre, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Zniknęły z talerza w okamgnieniu. 

Składniki na kluski:

  • 4 duże ugotowane ziemniaki,
  • ser,
  • skrobia ziemniaczana,
  • sól.

Składniki na sos:

  • czosnek,
  • 1,5-2 łyżki sosu sojowego,
  • 1/3 łyżeczki startego imbiru,
  • łyżka masła orzechowego,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • łyżeczka sosu sriracha.

Dodatkowo:

  • garść szczypiorku

Azjatyckie kluski ziemniaczane. Rodzina będzie wychwalać cię pod niebiosa

Zanim przystąpisz do przygotowywania kluseczek, ugotuj i ostudź ziemniaki. Następnie dokładnie je rozgnieć lub przepuść przez praskę. Co dalej? 

Sposób przygotowania: 

  1. Podobnie jak w przypadku klusek śląskich, wykrój 1/4 kartofli i a w ich miejsce wsyp taką samą ilość skrobi ziemniaczanej. Dodaj pozostałą część ziemniaków oraz sól. Zagnieć wszystkie składniki na elastyczne ciasto. 
  2. Z masy formuj okrągłe placki. Na środek wsyp wybrany ser, a następnie przykryj całość drugim płatem ciasta. Uformuj kwadratowe lub prostokątne kluski. 
  3. Rozgrzej olej i smaż z obu stron, aż się zarumienią. Na patelnię dodaj wcześniej przygotowany sos, a gdy się nieco zredukuje, posyp wszystko posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Więcej o: