Zamiast połowy mąki dodaj ten składnik. Naleśniki wyjdą kremowe jak nigdy

Nie ma jednego właściwego przepisu na naleśniki. Każdy robi je po swojemu i zazwyczaj na oko. Dzięki temu naleśniki zawsze wychodzą tak jak dana osoba lubi najbardziej. Zachęcamy jednak, by od czasu do czasu poeksperymentować i zamiast sprawdzonej receptury wypróbować taką, dzięki której naleśniki będą najbardziej kremowe na świecie. Jak to osiągnąć? Wystarczy dodać składnik znany z serników.

Sernik na budyniach wychodzi kremowy, aksamitny i rozpływa się w ustach. Do masy wystarczy dodać dwa opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, by osiągnąć pożądany rezultat. Proszek budyniowy sprawdza się jednak nie tylko w przypadku tego deseru. Doskonały efekt przyniesie również dodanie go do ciasta na naleśniki. Dzięki temu wyjdą delikatne i kremowe jak jeszcze nigdy dotąd.

Zobacz wideo Magda Gessler czy Robert Makłowicz? Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Naleśniki z budyniem. Zrobisz raz i nie wrócisz do starego przepisu

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła,
  • 2 łyżki cukru.
Przepis na naleśniki
Przepis na naleśniki Tanicha / Shutterstock

Sposób przygotowania:

W dużym naczyniu zmiksuj jajka, mleko, wodę oraz cukier. Do osobnej miski przesiej mąkę, wymieszaj ją z obydwoma opakowaniami proszku budyniowego i przesyp do mokrych składników. Jeszcze raz zmiksuj i wlej roztopione masło.

Pozwól, by ciasto na naleśniki chwilę "odpoczęło". Dzięki temu gluten spęcznieje i naleśniki nie będą się później tak łatwo rwać. Kilkanaście minut powinno wystarczyć.

Patelnię posmaruj niedużą ilością tłuszczu. Porcję ciasta na naleśniki wlewaj chochlą na rozgrzaną powierzchnię. Rozprowadź je tak, by zajęło całą patelnię. Smaż z obu stron do momentu, aż naleśniki ładnie się zarumienią. 

Takie naleśniki budyniowe możesz jeść z czym tylko chcesz. Świetnie będą do nich pasować na przykład: krem czekoladowy, serek waniliowy, dżemy i konfitury, masło orzechowe, biały ser i świeże owoce. Miłośnicy śliwek z kolei koniecznie powinno przetestować nadzienie, który robi się z tych owoców z dodatkiem cukru i cynamonu, a potem łączy z masą serową. Jak je przygotować? Dowiesz się z tego artykułu: Żaden dżem truskawkowy ani konfitura. Łączę z serem i smaruję naleśniki. Smak nie do zapomnienia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.