Danuta Martyniuk pokazała, jak zrobić najlepsze ciasto ze śliwkami. Jest puszyste i banalnie proste

Obecnie w polskich domach królują śliwki. Co można zrobić z tymi owocami? Na przykład upiec przepyszne i puszyste ciasto. Ja niedawno skorzystałam z przepisu żony znanego muzyka, Danuty Martyniuk. Jest naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.

Danuta Martyniuk ma pojęcie o gotowaniu, a swoimi pomysłami chętnie dzieli się z innymi. Na przykład w telewizji. Jakiś czas temu w programie "Pytanie na śniadanie" zdradziła przepis na obłędne ciasto śliwkowe. Jest naprawdę pulchne i słodkie, więc powinno posmakować każdemu łasuchowi. A na dodatek zawiera składnik, który wspiera odchudzanie.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Puszyste ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk. Zawiera odchudzający składnik

Do zrobienia ciasta ze śliwkami z przepisu Danuty Martyniuk nie potrzeba wielu składników. A co więcej, jest wśród nich produkt, który wspiera odchudzanie, pomaga regulować poziom cukru we krwi, a nawet zmniejsza apetyt. Chodzi oczywiście o cynamon. Zobaczcie pełną listę składników.

Składniki ciasta ze śliwkami:

  • śliwki (najlepiej węgierki) - 800 gramów,
  • mąka - półtorej szklanki,
  • masło - kostka,
  • cukier puder - szklanka i odrobina do posypania ciasta,
  • jajka - cztery sztuki,
  • proszek do pieczenia (lub soda) - płaska łyżeczka,
  • cukier waniliowy - płaska łyżka,
  • cynamon do smaku.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk? Naprawdę łatwo. Każdy da radę

Przygotowanie ciasta ze śliwkami Danuty Martyniuk zacznij od umycia śliwek. Owoce przekrój na pół i wyjmij pestki. Wyciągnij też masło z lodówki, aby nieco zmiękło. Teraz postępuj zgodnie z poniższą instrukcją.

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj jajka i dobrze wymieszaj składniki.
  2. Teraz dodaj mąkę i proszek do pieczenia (lub sodę). Wszystko wymieszaj lub zmiksuj na wolnych obrotach.
  3. Przygotuj formę - nasmaruj ją masłem i posyp mąką bądź wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Masę przełóż do formy i ułóż na niej uprzednio umyte oraz pokrojone śliwki. Całość posyp cynamonem i cukrem waniliowym.
  5. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Zostaw wypiek do ostygnięcia. 

Ciasto śliwkowe podawaj posypane cukrem pudrem i ulubionymi dodatkami, na przykład bitą śmietaną czy lodami. Świetnie smakuje także w towarzystwie kubka ciepłego mleka, kakao lub kawy. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: