Tak jedzą placki ziemniaczane w Beskidach. Zaskakujące połączenie z... gołąbkami

Co zjeść na obiad: placki ziemniaczane czy gołąbki? Teraz już nie musisz wybierać, bo możesz zjeść i to, i to. I wcale nie musisz przygotowywać obu potraw. Wystarczy, że zrobisz poleśniki, czyli właśnie połączenie gołąbków i placków. To bardzo proste!

Poleśniki wywodzą się z kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego. Ich nazwa może nasuwać skojarzenia z naleśnikami, ale poza spłaszczonym kształtem niewiele mają z nimi wspólnego. To bardziej połączenie placków ziemniaczanych i gołąbków. Poleśniki piecze się bowiem na liściu kapusty. Są tak dobre, że choć należą do kuchni regionalnej, to powinna znać je cała Polska, więc dzielimy się prostym przepisem. Zwłaszcza dla tych, którzy w Beskidy mają daleko, a chcieliby skosztować tych pyszności.

Zobacz wideo Lubisz placki z kapustą? Koniecznie przetestuj nasz przepis na fuczki

Przepis na poleśniki - placki ziemniaczane połączone z gołąbkami

Składniki:

  • liście kapusty włoskiej lub białej,
  • 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • kwaśna śmietana.

Poleśniki - sposób przygotowania:

Na małych oczkach tarki zetrzyj obrane ziemniaki. Odciśnij je z nadmiaru wody. Na tarce zetrzyj drobno też cebulę i dodaj ją do ziemniaków. Czosnek przeciśnij przez praskę i dorzuć do pozostałych składników. Wsyp mąkę, wlej oliwę i dodaj listki świeżego tymianku. Dopraw solą i pieprzem do smaku, i wszystko dokładnie wymieszaj.

Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim liście kapusty. Na każdy z nich nakładaj porcję masy, mniej więcej dwie lub trzy łyżki. Uformuj placki i zakryj je drugim liściem kapusty o podobnej wielkości. Poleśniki piecz przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. W połowie tego czasu obróć je, żeby były równo zarumienione z obu stron. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Więcej o: