Katarzyna Bosacka w książce "Obiad za mniej niż pięć złotych za osobę" dzieli się przepisami na tanie i smaczne dania polskie i nie tylko. Choć książka została wydana w 2022 roku i ceny od tamtej pory na pewno się zmieniły, nadal są to propozycje przepisów, które można zrobić niskim kosztem i często też niewielkim nakładem sił.
Jedną z propozycji są naleśniki szpinakowe. Bosacka dodaje to warzywo do ciasta, dzięki czemu naleśniki mają piękny, zielony kolor i zyskują dodatkowy smak. Jako farsz dziennikarka proponuje twaróg z cebulą, suszonymi pomidorami i natką pietruszki.
Składniki:
Naleśniki szpinakowe - sposób przygotowania:
Mleko miksujemy ze szpinakiem na gładki płyn bez kawałków szpinaku. Łączymy z mąką, jajkami, wodą gazowaną oraz solą. Blendujemy, by powstało ciasto naleśnikowe. Odstawiamy je na 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz do naleśników szpinakowych. Rozkruszamy twaróg, cebulę siekamy drobno, siekamy też natkę i pomidory odsączone z zalewy. Mieszamy składniki razem z dwiema łyżkami oleju i przyprawami z pomidorów suszonych. Doprawiamy jeszcze oregano, pieprzem i solą.
Mieszamy ciasto na naleśniki, które odpoczywało. Chochlą nakładamy je na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię i smażymy z obu stron. Po usmażeniu naleśniki szpinakowe smarujemy przygotowanym wcześniej farszem. Zawijamy w rulony lub trójkąty. Podajemy z jogurtem i ulubionymi ziołami.