• Link został skopiowany

Katarzyna Bosacka tak robi naleśniki. Do ciasta dodaje zielony składnik

Naleśniki to danie bardzo uniwersalne, ponieważ można podawać je i na słodko, i na słono. Przepisem na tę drugą wersję podzieliła się Katarzyna Bosacka w książce "Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę". Gwiazda dodaje do ciasta na naleśniki zielony składnik, który nie tylko nadaje im ładnego koloru, lecz także więcej smaku.
Naleśniki szpinakowe / zdjęcie ilustracyjne
lozas / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Katarzyna Bosacka w książce "Obiad za mniej niż pięć złotych za osobę" dzieli się przepisami na tanie i smaczne dania polskie i nie tylko. Choć książka została wydana w 2022 roku i ceny od tamtej pory na pewno się zmieniły, nadal są to propozycje przepisów, które można zrobić niskim kosztem i często też niewielkim nakładem sił.

Jedną z propozycji są naleśniki szpinakowe. Bosacka dodaje to warzywo do ciasta, dzięki czemu naleśniki mają piękny, zielony kolor i zyskują dodatkowy smak. Jako farsz dziennikarka proponuje twaróg z cebulą, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. 

Zobacz wideo Wolisz słodkie naleśniki? Zobacz nasz przepis na naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem

Przepis na naleśniki szpinakowe Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 80 g świeżego szpinaku "baby",
  • 3 duże jajka,
  • łyżka roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 350 g twarogu półtłustego,
  • 230 g suszonych pomidorów w oleju z przyprawami,
  • pół czerwonej cebuli,
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego do podania.

Naleśniki szpinakowe - sposób przygotowania:

Mleko miksujemy ze szpinakiem na gładki płyn bez kawałków szpinaku. Łączymy z mąką, jajkami, wodą gazowaną oraz solą. Blendujemy, by powstało ciasto naleśnikowe. Odstawiamy je na 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy farsz do naleśników szpinakowych. Rozkruszamy twaróg, cebulę siekamy drobno, siekamy też natkę i pomidory odsączone z zalewy. Mieszamy składniki razem z dwiema łyżkami oleju i przyprawami z pomidorów suszonych. Doprawiamy jeszcze oregano, pieprzem i solą.

Mieszamy ciasto na naleśniki, które odpoczywało. Chochlą nakładamy je na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię i smażymy z obu stron. Po usmażeniu naleśniki szpinakowe smarujemy przygotowanym wcześniej farszem. Zawijamy w rulony lub trójkąty. Podajemy z jogurtem i ulubionymi ziołami.

Więcej o: