Omlet z tymi dodatkami zasługuje na medal. Właśnie zaczął się sezon
Co zrobić z jajek, żeby porządnie się najeść i zapewnić sobie mnóstwo energii? Jajecznica może się w końcu przejeść, dlatego mamy dla was przepis na coś dużo lepszego. O tym omlecie będziecie myśleć po nocach, a to za sprawą dwóch dodatków.
Jak zrobić omlet, żeby był pyszny i sprawił, że przy każdym kęsie będziesz piać z zachwytu? Taki efekt uzyskasz dzięki dodatkom, które uwielbia chyba każdy Polak. Chodzi oczywiście o grzyby, a jak wiadomo, grzyby uwielbiają się z cebulą. To połączenie jest idealne i sprawi, że na długo porzucisz nudną jajecznicę i kanapki.
Omlet z grzybami - przepis, który pokochasz
Składniki:
- 4 niewielkie jajka,
- ok. 250 g świeżych, dobrze oczyszczonych leśnych grzybów,
- 1 cebula szalotka,
- masło,
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki,
- posiekana natka pietruszki,
- mała gałązka świeżego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz wideo Zobacz, jak omlet z grzybami robi Mądra Babcia
Omlet z grzybami - sposób przygotowania:
- Grzyby, zwłaszcza kurki dokładnie oczyść, najlepiej małym pędzelkiem. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Podsmażaj do zeszklenia i dodaj grzyby. Smaż je, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
- Kiedy grzyby się podsmażają, zajmij się masą jajeczną. Do miski wbij jajka, dodaj trochę śmietanki, sól i pieprz do smaku oraz porwaną gałązkę tymianku i zmiksuj na gładką masę lub roztrzep trzepaczką. Następnie dodaj posiekaną natkę i ponownie wymieszaj.
- Masę jajeczną wlej na patelnię z grzybami i zmniejsz moc palnika. Lekko potrząśnij patelnią i smaż pod przykryciem, aż omlet zetnie się z wierzchu.