Kopytka się przejadły? Z wczorajszych ziemniaków zrobisz coś znacznie lepszego. Będą prosić o dokładkę

Nie musisz ich marnować. Ugotowane ziemniaki na drugi dzień dalej będą dobre i świetnie nadzadzą się do kotletów ziemniaczanych. Taki obiad z resztek, podawany z aromatycznym sosem pieczarkowym, nasyci całą rodzinę. Przepis jest prosty, a efekt zachwycająco smaczny.

Zastanawiasz się, co zrobić z wczorajszych ugotowanych ziemniaków? Zamiast je wyrzucać, wykorzystaj je do przygotowania pysznych kotletów ziemniaczanych. To idealny sposób na niemarnowanie jedzenia i stworzenie prostego, a zarazem sycącego dania, które zaskoczy smakiem. Kilka składników, chwila pracy, a na talerzu pojawi się smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Nawet niejadek je zje. Kotlety z ugotowanych ziemniaków podbijają serca

Pomysłem na kotlety ziemniaczane podzieliła się Anna Gorgol, która na TikToku prowadzi kanał @cossiegotuje. Tak podane danie ze smażonymi pieczarkami lub sosem pieczarkowym sprawi, że każdy będzie chciał dokładkę. 

Składniki, których będziesz potrzebować:

  • 1 kg ziemniaków, ostudzonych i przeciśniętych,
  • 2 łyżeczki soli,
  • cebulę,
  • 5 łyżek mąki pszennej, 
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 
  • jajko, 
  • szczypiorek,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia.

Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki z wczoraj, nie wyrzucaj. Zrobisz z nich sycący obiad

Przeciśnięte i ostudzone ziemniaki umieść w głębokim naczyniu. Dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, podsmażoną cebulkę i posiekany szczypiorek. Dopraw solą, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Uformuj z masy ziemniaczanej kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na oleju każdą stronę do momentu zarumienienia. Usmażone kotlety możesz udekorować szczypiorkiem. 

Uniwersalny sos do każdego dania. Ten dodatek zrobisz szybko

Sos pieczarkowy nada się niemalże do każdego obiadu. Z kotletami ziemniaczanymi sos ten będzie wspaniale współgrał. Składniki, które będą ci potrzebne:

  • 300 g pieczarek, 
  • ząbek czosnku,
  • koperek,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • olej lub masło do podsmażenia.
Sos grzybowy - jak go przygotować?
Sos grzybowy - jak go przygotować? Fot. Karol Piętek / Agencja Wyborcza.pl

Proste, szybkie, a jakie dobre! Przepis na sos pieczarkowy, który uda się każdemu

Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Usmaż je razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym maśle lub oleju, mieszając, do momentu aż puści z nich woda i zaczną się rumienić. Zmniejsz ogień, przypraw pieczarki solą i wrzuć posiekany koperek. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, stopniowo dolewając śmietankę. Gotowy sos odstaw. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: