Zastanawiasz się, co zrobić z wczorajszych ugotowanych ziemniaków? Zamiast je wyrzucać, wykorzystaj je do przygotowania pysznych kotletów ziemniaczanych. To idealny sposób na niemarnowanie jedzenia i stworzenie prostego, a zarazem sycącego dania, które zaskoczy smakiem. Kilka składników, chwila pracy, a na talerzu pojawi się smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów.
Pomysłem na kotlety ziemniaczane podzieliła się Anna Gorgol, która na TikToku prowadzi kanał @cossiegotuje. Tak podane danie ze smażonymi pieczarkami lub sosem pieczarkowym sprawi, że każdy będzie chciał dokładkę.
Składniki, których będziesz potrzebować:
Przeciśnięte i ostudzone ziemniaki umieść w głębokim naczyniu. Dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, podsmażoną cebulkę i posiekany szczypiorek. Dopraw solą, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Uformuj z masy ziemniaczanej kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na oleju każdą stronę do momentu zarumienienia. Usmażone kotlety możesz udekorować szczypiorkiem.
Sos pieczarkowy nada się niemalże do każdego obiadu. Z kotletami ziemniaczanymi sos ten będzie wspaniale współgrał. Składniki, które będą ci potrzebne:
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Usmaż je razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym maśle lub oleju, mieszając, do momentu aż puści z nich woda i zaczną się rumienić. Zmniejsz ogień, przypraw pieczarki solą i wrzuć posiekany koperek. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, stopniowo dolewając śmietankę. Gotowy sos odstaw. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.