Swoją zdrowotną moc buraki zawdzięczają betalainom. To naturalne barwniki, które nadają burakom intensywnie czerwonego koloru. Betalainy należą do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny organizmu i chronią nas przed rakiem i innymi chorobami, np. zmniejszają ryzyko chorób serca. Na tym jednak nie koniec ich zdrowotnych właściwości.
W burakach jest dużo błonnika, który sprzyja trawieniu i zmniejsza ryzyko zaparć. Dobrze działają na florę jelitową i sprzyjają namnażaniu się korzystnych dla organizmu bakterii. To zaś przekłada się na wzmocnienie naszego układu odpornościowego.
Cennym składnikiem odżywczym buraków są azotany, które w organizmie zamieniają się w tlenek azotu. Ten z kolei obniża ciśnienie krwi, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne, ułatwiając krążenie. Do obniżenia ciśnienia i ochrony serca przyczynia się także potas. Buraki w różnej postaci, w tym sok z buraka i zakwas z buraka, zmniejszają stany zapalne i chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym
Składniki:
Sposób przygotowania:
Buraki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki lub w plastry (pomocna będzie mandolina). Chrzan kroimy w plasterki. Główkę czosnku przekrawamy na pół (bez obierania z łupiny).
Do wyparzonego i suchego słoika włóż przyprawy, w tym również przekrojony czosnek. Dołóż chrzan i buraki. W wodzie (może być ciepła) rozpuść sól i zalej nią zawartość słoja. Najlepiej, żeby żaden składnik nie wystawał spod zalewy. Słoik z zakwasem zakryj gazą lub ściereczką i odstaw w ciemne, chłodne i suche miejsce na około siedem dni. Gotowy zakwas z buraków można przelać do butelek i trzymać go w lodówce.
Oprócz wymienionych w przepisie przypraw, do zakwasu można dodać też kilka przypraw korzennych. Dobrze sprawdzą się np. goździki, kawałek cynamonu oraz anyż. Niektórzy dodają również kilka plasterków świeżego imbiru. Zakwas z buraków zyskuje wtedy dodatkowy aromat.
Choć buraki są bardzo zdrowe, niektórym osobom mogą zaszkodzić. To za sprawą szczawianów, które sprzyjają tworzeniu się kamieni nerkowych. Zatem ci, którzy mają skłonność do tego schorzenia, powinni ograniczyć picie soku lub zakwasu z buraków.
Szczawiany mogą także przyczyniać się do zaostrzenia dny moczanowej, znanej szerzej jako artretyzm. Jest to choroba przewlekła związana z zaburzeniami przemiany materii, która prowadzi do bolesnych zniekształceń stawów.
Na zakwas z buraków oraz sok powinny uważać też osoby z wrażliwym żołądkiem i zespołem jelita drażliwego. Lepiej zrezygnować też z picia tych napojów przy niskim ciśnieniu.