Ciasteczka z czterech składników przeniosą cię w czasie. To kilka chwil roboty

Kokosanki to małe ciasteczka, które doskonale pamiętają wszyscy, których dzieciństwo przypada na okres PRL-u. To chyba najprostsze na świecie łakocie, które nigdy się nie nudzą, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeśli chcesz wyruszyć w podróż sentymentalną do czasów dzieciństwa, najlepiej już nastawiaj piekarnik.

Do wykonania kultowych, kruchych kokosanek potrzebujesz jedynie uśmiechu i kilku składników. Te ciasteczka osładzały smutną rzeczywistość czasów Polski Ludowej i do dziś są wspominane jako najlepszy smak tamtych lat. Jak zrobić kokosanki? Przepis jest banalny. Już mówimy, co i jak.

Zobacz wideo Zobacz przepis na najłatwiejsze ciasto

Kokosanki. Ciasteczka, które osładzały smutną rzeczywistość

Składniki:

  • 2 białka większych jajek,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 50 g masła,
  • 120 g cukru.

Kokosanki - sposób wykonania:

  1. Do rondelka włóż masło. Kiedy się rozpuści, dodaj wiórki i wymieszaj. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
  2. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania.
  3. Kiedy masło z wiórkami ostygnie, dodawaj po łyżce białko z cukrem i delikatnie mieszaj.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Łyżką lub łyżeczką do herbaty nakładaj porcje ciasta na kokosanki - możesz lekko je formować dłońmi, ale możesz też zostawić ich nieregularny kształt.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 i piecz słodkości przez 15-20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek.
Więcej o: