-
Haps
-
Jak przygotować
- Wszyscy myślą, że jest nijaka, a to bzdura. Do zupy marchewkowej dodaj dwa składniki
Wszyscy myślą, że jest nijaka, a to bzdura. Do zupy marchewkowej dodaj dwa składniki
Są takie dania, które większości kojarzą się jedynie z daniami dla dzieci. Tak jest choćby z ryżem na mleku, zupą mleczną i zupą marchewkową. Dziś mamy dla was właśnie przepis na zupę marchewkową, która będzie idealna dla wszystkich. Będzie esencjonalna, pełna smaku i naprawdę daleka od paciajki dla maluchów. Przydadzą się te dodatki.
Zupa marchewkowa w pierwszej chwili nie brzmi jak pomysł na wytrawne danie, ale wszystko się zmieni, gdy wypróbujesz ten przepis. Oprócz prostoty wykonania bardzo dużą zaletą potrawy jest jej smak - dodatek imbiru i soku ze słodkich pomarańczy sprawi, że zupa nabierze niesamowitego charakteru. Jeśli do tego zamienisz śmietanę na mleczko kokosowe, uzyskasz smak, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.
Zobacz wideo Zobacz nasze triki na za słony rosół
Zupa marchewkowa w nowej odsłonie. Dodaj te składniki
Składniki:
- ok. 0,5 kg marchewki,
- 2 średnie cebule szalotki,
- 1 czubata łyżka masła,
- ok. 1 litr bulionu warzywnego,
- 3-4 plastry świeżego imbiru,
- 1/3 szklanki świeżego soku ze zwykłej lub czerwonej pomarańczy,
- 1/3 szklanki mleka kokosowego lub 3 łyżki śmietany,
- sól, pieprz, szczypta chili, płaska łyżeczka curry,
- do podania: grzanki, prażone pestki.
Zupa marchewkowa z imbirem i sokiem z pomarańczy - sposób wykonania:
- Cebulę, imbir i marchewkę posiekaj w drobną kostkę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż imbir. Dodaj marchewkę i całość podsmażaj, aż marchewka się zarumieni.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż marchewka będzie całkiem miękka.
- Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj mleczko kokosowe, sok z pomarańczy oraz dopraw do smaku przyprawami.
- Zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z grzankami lub z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.