Zupa z koziej brody to nie byle co. Spróbujesz raz i nigdy nie sięgniesz po wołowe flaki

Co jak co, ale sezon grzybowy w tym roku jest naprawdę zadowalający. Oprócz borowików i kań, w lasach możemy znaleźć także inne smaczne grzyby, a jeden z nich jest naprawdę wyjątkowy. Co zrobić z koziej brody, czyli siedzunia sosnowego? Takich flaczków nie zrobisz z żadnego mięsa.

Siedzuń sosnowy to wyjątkowy i bardzo ciekawy grzyb. Ma wiele nazw, mówi się na niego kozia broda, szmaciak lub barani łeb. Ma charakterystyczny wygląd - przypomina starą gąbkę i rośnie na korzeniach lub gałęziach sosen i do 2014 roku był objęty ochroną. Na szczęście teraz można swobodnie go zabierać do domu i cieszyć się niepowtarzalnym, słodkawym smakiem. 

Zobacz wideo Zobacz, co i jak należy mrozić

Co można zrobić z siedzunia sosnowego? Całe mnóstwo pysznych rzeczy. Świetnie smakuje podsmażony na maśle z cebulką i położony na grzance. Jest pyszny w jajecznicy, pierogach i krokietach, ale jeden przepis jest wyjątkowy. Chodzi o flaczki z siedzunia. Chociaż z flakami wołowymi nie mają wiele wspólnego, tak smakiem zdecydowanie wygrywają. Jak zatem zrobić flaczki z koziej brody? Nic prostszego. 

Flaczki z siedzunia sosnowego. Milion razy lepsze od wołowych

Składniki:

  • 1 większy siedzuń sosnowy (ok. 700-1000 g),
  • 1 większa cebula, 
  • 3 marchewki, 
  • 2 pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek selera,
  • ok. 2 l bulionu, 
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie,
  • imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, słodka i ostra papryka.

Flaczki z koziej brody - sposób wykonania:

  1. Zacznij od najtrudniejszej, ale bardzo ważnej rzeczy. Dokładnie oczyść grzyb. Przez wzgląd na jego nietypowy kształt, będzie to pracochłonne. Najlepiej wymoczyć go w wodzie z solą lub pozbyć się zabrudzeń za pomocą miękkiej szczoteczki. 
  2. Oczyszczony grzyb pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż go na maśle w garnku razem z cebulą i czosnkiem. Podsmażaj na umiarkowanej mocy palnika, aż zmięknie. Kiedy grzyb się smaży, obierz warzywa i pokrój je na mniejsze części. Jedną marchewkę zostaw. 
  3. Podsmażony grzyb zalej bulionem, dodaj warzywa, kilka listków laurowych, ok. 10 kulek ziela angielskiego i dopraw pieprzem oraz solą. 
  4. Gotuj zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj startą na tarce marchewkę oraz resztę przypraw. Nie żałuj imbiru i gałki muszkatołowej, uważaj jednak na ostrą paprykę, by nie zdominowała smaku grzyba. 
  5. Pod koniec gotowania przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Na patelni rozgrzej czubatą łyżkę masła i kiedy się rozpuści, dodaj łyżkę mąki. Energicznie mieszaj i dodaj do zupy. Ponownie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z kromką świeżego pieczywa lub z ziołowymi grzankami. 
Więcej o: