Przepis na zupę grzybową nie należy do trudnych. Trzeba jednak wiedzieć, które grzyby leśne najlepiej się do niej nadają. Są to borowiki szlachetne oraz podgrzyby brunatne potocznie znane po prostu jako podgrzybki. Można ją przygotować zarówno z jednego, wybranego gatunku, np. samych borowików, lub je ze sobą wymieszać. My w tym przepisie zdecydowaliśmy się jednak postawić na te drugie. Zupa z podgrzybków będzie równie smaczna i aromatyczna. Zapach będzie unosił się w całym mieszkaniu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Marchewki, pietruszkę i seler umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Por pokrój w plasterki. Włóż je do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Zagotuj na wywar.
W międzyczasie oczyść grzyby i pokrój je na kawałki. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż cebulę do momentu, aż się zeszkli. Wtedy dodaj podgrzybki, nieco zwiększ ogień i smaż, dopóki nie odparuje z nich nadmiar płynu. Lekko posól i duś przez około 5 minut. Potem przełóż zawartość patelni do garnka z wywarem.
Ustaw średni ogień i gotuj zupę z podgrzybków przez około 20 minut. Do zupy można też dołożyć dwa lub trzy ziemniaki. Należy to zrobić w tym momencie, w którym dodajemy grzyby. Zupę możesz również podawać z makaronem.
Gdy podgrzybki zmiękną, zupę możesz doprawić do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut i dolej trochę sosu sojowego. Na koniec zabiel ją zahartowaną śmietaną. Aby to zrobić, należy do mniejszej miseczki wlać trochę zupy, dodać śmietanę i wymieszać. Dopiero taką mieszankę wlej do garnka. Dzięki temu wyrównasz temperaturę obu płynów i śmietana w zupie się nie zwarzy. Zupa z podgrzybków ładnie prezentuje się podana z posiekanym koperkiem.