Mięso wymieszaj z warzywami, serem i jajkami, a potem podsmaż. Nie uwierzysz, jakie to pyszne

Internet pełen jest kulinarnych inspiracji. Czasem można nawet zdziwić się, że nie wpadliśmy na jakieś oczywiste połączenie składników. Nie od dziś wiadomo bowiem, że tak naprawdę najlepsze są najprostsze przepisy. Jak ten, w którym wystarczy usmażone mięso połączyć z warzywami, serem i jajkami, a potem znów podsmażyć. Ten szybki obiad na długo odpędzi głód.

Choć od czasu do czasu każdy, kto lubi gotować, ma chęć na kulinarne eksperymenty, to jednak przede wszystkim cenimy sobie przepisy, które nie wymagają ślęczenia nad nimi godzinami. Najlepiej, gdy jedzenie jest gotowe szybko, lista składników jest krótka, a smak niepowtarzalny. Wszystkie te warunki spełnia przepis na szybki obiad z mięsem, na który trafiłam na kanale Przepisy dla duszy na Youtubie. To ciekawa propozycja również na kolację, jeśli masz już dość jedzenia kanapek lub jajecznicy. Co będzie ci potrzebne? Poniżej znajdziesz cały przepis krok po kroku.

Weź wieprzowinę, jajka i ser. Połączenie tych składników to strzał w dziesiątkę

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny,
  • 4 surowe jajka,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 200 g sera żółtego,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • koperek,
  • szczypiorek,
  • olej roślinny do smażenia,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka mielonej papryki,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego.

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe kroimy w kostkę. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem, połową mielonej papryki i połową soli. Przyprawy dokładnie wmasowujemy w mięso, żeby oblepiły każdy kawałek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do momentu, aż zarumieni się ze wszystkich stron. Po usmażeniu przekładamy je na talerz.

Zobacz wideo Leszek Klimas tłumaczy nam, jak powinien wyglądać obiad, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać. "Ziemniaki, kawałek kotleta"

Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni do zeszklenia. Dodajemy do niej startą na tarce marchewkę. Przez chwilę podsmażamy i dolewamy sos sojowy. Potem podgrzewamy jeszcze przez około trzy minuty. Przekładamy do głębokiej miski i dodajemy pokrojone drobno jajka na twardo. Potem dorzucamy 100 g startego sera, posiekany koperek i szczypiorek.

Mięso, które przełożyliśmy wcześniej na talerz, drobno siekamy i dorzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Wbijamy cztery surowe jajka, wsypujemy pół łyżeczki soli, pół łyżeczki papryki i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i znów mieszamy.

Na patelni ponownie rozgrzewamy olej. Przekładamy na nią zawartość miski i rozprowadzamy po całej powierzchni. Przykrywamy patelnię i podgrzewamy na małej mocy palnika przez 10 minut. Potem obracamy powstały placek na drugą stronę, posypujemy resztą sera i znów przykrywamy. Podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści. Ten szybki obiad z mięsem można podawać posypany świeżymi ziołami. 

Więcej o: