Kremowa pasta z serka wiejskiego prosto na kanapki. Dodaj to, a będziesz ją robić codziennie

Zmagasz się z problemem, jakim jest brak pomysłu na śniadania? A może chleb z serem i wędliną nie jest już dla ciebie smaczny? Przychodzę z pomocą i chcę ci pokazać, ze kanapki nie muszą być nudne. Wystarczy połączyć kilka składników, by wyszło coś naprawdę niesamowitego.

Śniadania są dla mnie bardzo ważne i staram się je jeść każdego dnia. Jak możesz się domyślić, takie codzienne jedzenie tego posiłku staje się z czasem uciążliwe. Dlaczego? Wszystko przez to, że klasyczne i najbardziej tradycyjne propozycje śniadaniowe z czasem się nudzą. Wtedy właśnie nie mam pomysłu, co mogę wykonać, a zastanawianie się nad tym staje się dłuższe niż samo jedzenie śniadania. Na szczęście ostatnio zaczęłam podchodzić do tego posiłku w sposób oryginalny. Wymyśliłam ciekawe smarowidła, które w prosty sposób urozmaicają codzienne jedzenie pieczywa. Kiedyś nie sądziłam, że takie połączenia są w ogóle możliwe i smaczne, a teraz jem je codziennie.

Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Gdy myślisz o serku wiejskim, zapewne masz przed oczami białe kuleczki zamoczone w płynie. Można do nich dodać różne warzywa na przykład posiekane pomidory lub zielonego ogórka. Świetnie również smakuje z charakterystyczną w smaku rzodkiewką. Ale czy próbowałeś zrobić z niego coś innego i podać go w sposób konwencjonalny? Jeśli nie to zrobiłam to za ciebie, a ty teraz możesz wypróbować mój przepis. Postanowiłam zmielić serek wiejski i dodaj do niego różnego rodzaju dodatki. Gdy go spróbowałam byłam zaskoczona. Robiłam go codziennie przez trzy tygodnie i wcale mi się nie znudził. 

Przepis na pastę na kanapki ze zmielonego serka wiejskiego

Składniki

  • 200 g serka wiejskiego (zmielonego lub zmiksowanego na gładką masę),
  • ugotowane na twardo jajko, drobno posiekane,
  • małe awokado, obrane i rozgniecione widelcem,
  • łyżka posiekanej świeżej bazylii,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Zmiel serek wiejski w blenderze lub zmiksuj, aby uzyskać gładką konsystencję.
  2. Dodaj do niego ugotowane i posiekane jajko oraz rozgniecione awokado.
  3. Wrzuć posiekaną bazylię i dopraw pastę solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego dla bardziej kremowej konsystencji.
  4. Całość dokładnie wymieszaj. Pasta idealnie nadaje się do kanapek lub jako dodatek do warzyw. Przechowuj ją w lodówce. Smacznego!
Więcej o: