Co dodać do sałatki z makaronem i tuńczykiem? Warto łączyć różne smaki, dzięki czemu być może odkryjesz swój ulubiony. To danie już nie raz i nie dwa zachwyciło moją rodzinę. Co najlepsze, zrobisz je w około pół godziny.
5
Co dodać do sałatki z tuńczyka? Fot. Archiwum prywatne
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Sałatka z makaronem i tuńczykiem gości w moim domu regularnie już od kilku lat. Próbowałam wielu kombinacji, by dojść do tego, co smakuje mi i mojej rodzinie najlepiej. Składników może wydawać się sporo, ale po wymieszaniu wszystkiego i spróbowaniu szybko przekonasz się, że było warto. Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i makaronem?
REKLAMA
Zobacz wideo Pasta z tuńczyka w tortilli
Co dodać do sałatki z makaronem i tuńczykiem? Zaopatrz się w te składniki i przejdź do działania
Tuńczyk w puszce jest łatwo dostępny i zasługuje na uwagę zwłaszcza dzięki zawartości białka i kwasów Omega-3. Już 100 g tuńczyka w zalewie zapewnia aż 20 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na fosfor. Czego potrzebujesz do sałatki?
Składniki:
300 g makaronu farfalle (kokardki). Możesz wybrać też inny, który lubisz, na przykład penne lub klasyczne świderki;
2 puszki (około 200 g) tuńczyka z puszki. U mnie w oleju słonecznikowym, ale może być też w oliwie z oliwek lub innej zalewie;
100 g umytej rukoli;
2 papryki, u mnie czerwona i żółta;
3 łodygi selera naciowego;
2 małe czerwone cebule lub 1 duża;
Około 150 g groszku konserwowego z puszki;
Około 150 g kukurydzy konserwowej z puszki;
Pół ogórka szklarniowego średniej wielkości;
3-4 łyżki ulubionego majonezu lub jogurtu naturalnego;
Sól i pieprz do smaku;
Opcjonalnie olej do gotowania makaronu.
Jaką sałatkę można zrobić z tuńczyka z puszki? Ta wersja z makaronem zasmakuje każdemu
Jeśli masz już wszystkie składniki, możesz zacząć robienie sałatki. Całość nie powinna zająć ci więcej niż pół godziny. Od czego zacząć?
Makaron ugotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie według instrukcji z opakowania. Ja dodaję do wody nieco oleju.
Makaron po ugotowaniu przelej zimną wodą, odcedź i przełóż do miski. Później dodaj umytą rukolę.
Pokrój cebulę w piórka, a selera naciowego i paprykę w plastry. Ogórka obierz i pokrój w kostkę, po czym wszystkie produkty przełóż do miski.
Odcedź kukurydzę i groszek, również dodaj do reszty składników.
Tuńczyka odcedź, jeśli trzeba, dodatkowo rozdrobnij i dodaj do miski.
Dopraw wszystko solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Dołóż majonez lub jogurt naturalny i ponownie wszystko razem wymieszaj.
Poczekaj kilka-kilkanaście minut, aż wszystkie składniki się "przegryzą" i podawaj.
UWAGA! Tuńczyk może być już nieco słony, dlatego uważaj, by nie przesadzić z dodatkiem soli. W przeciwnym razie może nie smakować zbyt dobrze. Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.