Chałwa pochodzi z Iranu i jest bardzo popularnym deserem na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i azjatyckich. Przygotowuje się ją ze zmielonych nasion oleistych takich jak sezam, mak lub słonecznik oraz miodu. Należy pamiętać, że smakołyki ze sklepu zawierają wiele substancji utrwalających i utwardzaczy. Domowa wersja ma tylko dwa podstawowe składniki i stanowi doskonałe źródło witamin oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Jak zrobić chałwę?
W Polsce najpopularniejsza jest oczywiście wytwarzana z ziaren sezamu. Ja chętnie urozmaicam przepis o produkty, które mam pod ręką - np. orzechy oraz suszone owoce. Dzięki temu zyskuje doskonały smakołyk do popołudniowej kawy. Goście są zawsze zachwyceni.
Składniki na domową chałwę:
Przed zabraniem się za przygotowywanie chałwy musisz uprażyć ziarna sezamu. Tylko przypilnuj, aby go nie przypalić, bo stanie się naprawdę gorzki. Potem trzymaj się poniższej instrukcji.
Sposób przygotowania:
Gotowe. Chałwę możesz podawać oblaną polewą czekoladową i z kubkiem kakao bądź kawy. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.