• Link został skopiowany

We Włoszech jedzą zbzikowane kanapki. Ten street food może przyprawić Polaków o dreszcze

Kiedy myślimy o dziwacznych daniach z ulicznych budek i straganów, do głowy z pewnością przychodzą nam kraje azjatyckie, takie jak Wietnam lub Kambodża. Możemy tam zjeść naprawdę osobliwe "smakołyki", takie jak smażone tarantule lub jajka z rozwiniętym płodem kaczki. Jeśli chodzi o osobliwości street foodu, mało kto pomyśli o Włoszech. Przecież tam króluje pizza, focaccia i arancini. Tak, ale nie tylko. Wystarczy wybrać się na florencki bazar, by zjeść dość osobliwą kanapkę. Część Polaków pewnie spadnie zaraz z krzesła, gdy dowie się, z czym owa kanapka jest.
Kanapka z flakami
Michal Ziemski /Shutterstock

Każdy kraj, ba, każdy region może poszczycić się wyjątkowymi smakołykami sprzedawanymi na ulicach i jeśli chodzi o nasz polski street food, są to oczywiście zapiekanki, regionalnie oscypki z grilla lub smażone szprotki. W Czechach są to placki ziemniaczane, w Niemczech wursty, czyli grillowane kiełbaski, a w Turcji najróżniejsze kebaby i kofty. Nie inaczej jest we Włoszech. Jednak kraj makaronów i pizzy może nas zaskoczyć przekąską, która przyprawia o dreszcze. Jednych z obrzydzenia, innych z radości na samą myśl o wyśmienitym kąsku. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na flaczki bez mięsa. Pyszne, aż strach

Polacy gotują w rosole, Włosi wkładają do bułki. Co to jest lampredotto?

Lampredotto to włoski street food, jednak nie w całych Włoszech jest jednakowo popularny. Największą popularnością cieszy się w Toskanii, zwłaszcza we Florencji. Tam uchodzi za bazarowy przysmak i ma rzesze miłośników, co może dziwić niektórych z nas, zwłaszcza tych, którzy o włoskiej kuchni mają już wyrobione zdanie. Lampredotto to kanapka z gotowanymi w esencjonalnym wywarze wołowymi lub cielęcymi flakami. O ile Polacy w dużej części lubią korzenne flaczki gotowane w rosole, tak myśl o bułce wypchanej szarymi skrawkami wołowych żołądków już może zastanawiać.

Florencka kanapka z flakami
Florencka kanapka z flakamiRossHelen /Shutterstock

Lampredotto można podawać na dwa sposoby. Mięso polewa się sosem z siekanych ziół, oliwek lub kaparów i oliwy albo klasycznym pesto i to jest wersja delikatna, bardziej kojarząca się z Włochami. Dla miłośników ostrzejszych smaków przygotowuje się albo chimichuri z dużą ilością chili lub po prostu z posiekaną, marynowaną ostrą papryczką i czosnkiem. Oczywiście najważniejsze są same flaki - najczęściej używa się mięsa z czwartej części żołądka przeżuwaczy, czyli trawieńca. Mięso dokładnie się oczyszcza i parzy, a następnie długo gotuje do miękkości w wywarze z kości, ziół i przypraw.

Lampredotto, czyli toskańska kanapka z flakami. Gratka dla miłośników konkretnych smaków

Składniki:

  • 500 g flaków wołowych lub cielęcych (możesz użyć klasycznych, nie musi to być koniecznie fragment trawieńca),
  • 2 marchewki, 
  • 1 cebula,
  • główka czosnku, 
  • 3 łodygi selera naciowego, 
  • łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 3 łyżki zielonego pesto, 
  • łyżka posiekanych kaparów,
  • oliwa z oliwek. 
  • szczypiorek, 
  • pomidor, 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • 2 pszenne bułki.

Kanapka z flakami - sposób wykonania:

  1. Flaki najpierw obgotuj przez chwilę we wrzątku, następnie włóż je do garnka, dodaj warzywa, kilka kulek ziela angielskiego, listki laurowe i pieprz. Zalej całość wodą tak, by jedynie przykrywała składniki. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż flaki będą miękkie. 
  2. Kiedy flaki już się ugotują, osól je i dodaj koncentrat. Gotuj jeszcze przez kilka minut, następnie łyżką cedzakową wyłów mięso, ale wywar zostaw. 
  3. Bułki pokrój na pół i zgrilluj na odrobinie oliwy. Następnie połóż na połowie gorące flaki (możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki) i delikatnie skrop wywarem, w którym się gotowały.
  4. Dodaj pesto wymieszane z posiekanymi kaparami, dołóż plastry pomidora i posiekany czosnek oraz szczypiorek. Przykryj drugą połową bułki i porządnie dociśnij. Już możesz się zajadać. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: