W naszym domu już od wielu lat regularnie gości zupa cebulowa. Przepis nie wymaga wielu składników, a ponadto jest prosty i niewymagający. Sprawdź, czego potrzebujesz i bierz się do dzieła. Danie z pewnością zachwyci wszystkich twoich bliskich.
Żelazna zasada w naszym domu brzmi: nic nie rozgrzewa jesienią tak jak zupa cebulowa. Z tego względu w chłodniejszych okresach przygotowujemy ją regularnie, ale nie tylko w dni powszednie. Zdarza się, że stawiamy na tę potrawę nawet podczas imprez ze znajomymi i jeszcze nie zdarzyło się, by ktoś powiedział, że mu nie smakuje. A podanie z grzanką i serem to po prostu mistrzostwo świata. Zaznaczę jednak, że nie jest to typowo francuska zupa cebulowa, tylko jej spolszczona wersja.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Nic nie rozgrzewa jesienią jak zupa cebulowa. Przepis to łatwizna
Niektórym się wydaje, że do zupy cebulowej potrzeba wyszukanych składników, ale to nie prawda. Większość produktów zapewne masz już w domu, dlatego wystarczy wyłożyć je na blat i przejść do działania. Co będzie ci potrzebne?
Składniki:
kg cebuli;
pół kostki masła klarowanego;
0,5 l wołowego bulionu;
szklanka białego wytrawnego wina;
6 ząbków czosnku;
długa bagietka;
oliwa z oliwek;
parmezan;
przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru, łyżeczka tymianku, 3 liście laurowe.
Jak zrobić dobrą zupę cebulową? Kilka prostych kroków i danie będzie gotowe
Jeśli za oknem niepogoda, jest ciemno i dzień nie napawa optymizmem, zrób zupę cebulową. Nie ma chyba nic lepszego, niż siedzenie pod kocem z dobrą książką i spożywanie rozgrzewającego dania.
Sposób przygotowania:
Roztop masło w głębokim garnku.
Dodaj obrane i pokrojone w piórka cebule. Smaż na średnim ogniu bez przykrycia przez około 20 minut, nie zapominając o regularnym mieszaniu.
Gdy cebula się zeszkli, dopraw solą, pieprzem i wrzuć liście laurowe. Smaż kolejne 20 minut.
Dodaj do cebuli pieprz, czosnek, tymianek.
Gdy minie kolejne 10 minut, wolej do cebuli wino. Mieszaj i gotuj, aż alkohol odparuje.
Wlej bulion do cebuli i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
Pokrój bagietkę na małe części, posmaruj każdy kawałek oliwą, podsmaż na patelni i połóż z wierzchu ser. Podawaj grzanki z zupą. Ser możesz dodać też bezpośrednio do dania na talerzu.
Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.