• Link został skopiowany

Przebiły gołąbki babci. Te po turecku rzucą cię na kolana. Ich farsz skrywa nietypowy składnik

Gołąbki mają wiele odsłon, a wersja turecka to majstersztyk. Jak przygotować danie o intensywnym, orientalnym smaku? Przedstawiamy przepis na tureckie gołąbki, które zachwycą podniebienie, a dodatek pewnej przyprawy mile zaskoczy nawet wymagających smakoszy.
gołąbki po turecku
Engin Ozber / Getty Images/iStockphoto

Gołąbki to danie składające się z dwóch głównych warstw: zewnętrznej, którą najczęściej stanowi liść kapusty, ale może to być też liść winorośli czy buraka, oraz wewnętrznej, czyli farszu. Ten z kolei jest przyrządzany z różnych składników, takich jak mięso, mieszanka mięsa z ryżem lub ziemniaki. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań w Polsce, a przepisy na nie różnią się w zależności od regionu. Mało kto jednak wie, że istnieje również turecka wersja gołąbków.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Jak zrobić soczyste gołąbki po turecku? Wyjątkowa odmiana tradycyjnego dania

Gołąbki po turecku, znane również pod nazwą dolma, to wyjątkowa wersja tego dania. Od wielu lat jest ceniona przez smakoszy na całym świecie. Zamiast kapusty używa się w tym przypadku liści winogron, a farsz z jagnięciny wzbogacają przyprawy takie jak tymianek i natka pietruszki. Gołąbki w tej odsłonie podaje się wraz z czosnkowym jogurtem, świeżą miętą i pikantnym sosem Sambal Oelek na bazie chili. To właśnie za jego sprawą danie zyskuje wyrazisty, orientalny smak.

Lista potrzebnych składników:

  • cebula,
  • łyżka świeżej mięty,
  • 100 ml oleju,
  • łyżeczka czerwonej papryki mielonej,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki sosu Sambal Oelek,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • średniej wielkości główka białej kapusty,
  • 1,5 szklanki quinoa,
  • 3 średniej wielkości papryki,
  • 400 g mielonego mięsa wołowego,
  • 3 gałązki świeżej mięty,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku.
Gołąbki (zdjęcie ilustracyjne)
Gołąbki (zdjęcie ilustracyjne)fot.istock/roman023

Przepis na gołąbki po turecku. Ich farsz skrywa w sobie niespodziankę

Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Gołąbki po turecku świetnie sprawdzą się nie tylko jako propozycja na obiad, lecz także jako przystawka bądź przekąska do podania w trakcie przyjęcia.

  1. W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, włóż do niej główkę kapusty i parz ją, aż liście będą mogły łatwo odchodzić. Wyjmij i ostudź.
  2. Quinoa dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź.
  3. W dużej misce wymieszaj ugotowaną quinoa z mielonym mięsem, miętą, pokrojoną cebulą, olejem, solą, pieprzem i sosem Sambal Oelek. Dokładnie wymieszaj.
  4. Do farszu dodaj posiekaną natkę pietruszki, pokrojone papryki oraz świeżą miętę. Wymieszaj wszystko, aby składniki się połączyły.
  5. Weź liść kapusty, nałóż na niego porcję farszu i zawiń, starając się, aby był cieńszy niż tradycyjne gołąbki.
  6. Dno garnka wysmaruj masłem i ułóż warstwę liści kapusty. Następnie ułóż na nich gołąbki. Całość posyp świeżą miętą i przyciśnij talerzykiem.
  7. Zalej wszystko bulionem warzywnym, tak aby liście były zanurzone. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 60 minut. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: