Idealna do kotleta i na kanapki. Cebulę w tej wersji zajadam prosto ze słoika

Niektórzy śmieją się, że cebula to narodowe warzywo Polaków. Ja nie widzę w tym niczego śmiesznego - bez tego warzywa mnóstwo naszych ulubionych dań straciłoby na smaku i aromacie. Dziś skupimy się właśnie na cebuli, ale w wersji, o której mało osób słyszało. Będzie aromatyczna, chrupiąca i po prostu najlepsza na kanapki lub do domowych burgerów. Wystarczy ocet, miód i kilka przypraw.

Cebula to warzywo ogromnego potencjału i na pewno w kraju nad Wisłą próżno szukać osoby, która nie lubi cebuli pod żadną postacią. Zwykle dodajemy ją do zup, sosów, posypujemy kanapki z pomidorem i dodajemy do różnych sałatek. Dziś mamy dla was przepis na marynowaną cebulę, która będzie idealnym uzupełnieniem wszelkich kanapek, domowych burgerów i wrapów, ale nada się także świetnie jako dodatek do kotletów lub jak przegryzka na zimnej płycie obok wędlin i marynowanych grzybków. Przepis jest banalny i tutaj mamy dowód na to, że cebula i miód to znakomite połączenie. 

Zobacz wideo Jak uniknąć płaczu podczas krojenia cebuli? Zobacz nasze wideo

Cebula w tej wersji to petarda. Połącz ją z miodem, octem i przyprawami

Składniki:

  • 3 większe czerwone cebule,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • łyżeczka ziaren gorczycy,
  • opcjonalnie: kilka goździków.

Marynowana cebula - sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Przed krojeniem możesz włożyć ją na chwilę do zamrażalnika - to nieco ułatwi ci zadanie i sprawi, że cebula nie będzie szczypać w oczy.
  2. Przygotuj słoik (taki, który pomieści cebulę i zalewę). Na dno słoika wsyp gorczycę i dodaj cebulę.
  3. Wodę z octem, miodem, solą i przyprawami zagotuj i gorącą zalewą zalej cebulę w słoiku. Zalewa powinna przykrywać cebulę w całości.
  4. Słoik z cebulą szczelnie zakręć i włóż do garnka. Następnie zalej wodą do ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 15-20 minut.

Kiedy słoik ostygnie, przenieś go w ciemne i chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy lub spiżarni. W podobny sposób możesz przygotować także białą cebulę lub cebulę cukrową. Jeśli jednak chcesz użyć delikatniejszej szalotki, pasteryzuj ją nieco krócej - nie dłużej niż 10 minut.

Więcej o: