Cebula to warzywo ogromnego potencjału i na pewno w kraju nad Wisłą próżno szukać osoby, która nie lubi cebuli pod żadną postacią. Zwykle dodajemy ją do zup, sosów, posypujemy kanapki z pomidorem i dodajemy do różnych sałatek. Dziś mamy dla was przepis na marynowaną cebulę, która będzie idealnym uzupełnieniem wszelkich kanapek, domowych burgerów i wrapów, ale nada się także świetnie jako dodatek do kotletów lub jak przegryzka na zimnej płycie obok wędlin i marynowanych grzybków. Przepis jest banalny i tutaj mamy dowód na to, że cebula i miód to znakomite połączenie.
Zobacz wideo Jak uniknąć płaczu podczas krojenia cebuli? Zobacz nasze wideo
Cebula w tej wersji to petarda. Połącz ją z miodem, octem i przyprawami
Składniki:
- 3 większe czerwone cebule,
- 1 szklanka wody,
- 1/4 szklanki octu,
- 1 łyżka miodu,
- 1 płaska łyżka soli,
- 3 listki laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- łyżeczka ziaren gorczycy,
- opcjonalnie: kilka goździków.
Marynowana cebula - sposób wykonania:
- Cebulę pokrój w cienkie piórka. Przed krojeniem możesz włożyć ją na chwilę do zamrażalnika - to nieco ułatwi ci zadanie i sprawi, że cebula nie będzie szczypać w oczy.
- Przygotuj słoik (taki, który pomieści cebulę i zalewę). Na dno słoika wsyp gorczycę i dodaj cebulę.
- Wodę z octem, miodem, solą i przyprawami zagotuj i gorącą zalewą zalej cebulę w słoiku. Zalewa powinna przykrywać cebulę w całości.
- Słoik z cebulą szczelnie zakręć i włóż do garnka. Następnie zalej wodą do ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 15-20 minut.
Kiedy słoik ostygnie, przenieś go w ciemne i chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy lub spiżarni. W podobny sposób możesz przygotować także białą cebulę lub cebulę cukrową. Jeśli jednak chcesz użyć delikatniejszej szalotki, pasteryzuj ją nieco krócej - nie dłużej niż 10 minut.