Zupa pomidorowa to zawsze dobry pomysł na obiad i tak jest chyba w niemal każdej rodzinie, także w mojej. Prawdę mówiąc, to ile rodzin, tyle sposobów na pomidorową. Mój sposób może wydawać się niektórym dziwny, innym zastanawiający, ale kiedy już wypróbujecie ten patent, będziecie zachwyceni. Postanowiłam dodać swojej pomidorówce pazura (nie lubię delikatnych i słodkich zup) i dorzuciłam do niej tarty chrzan. Smak poprawił się o sto procent, a ten dodatek na dobre wygryzł zwykłą śmietanę.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Jak zrobić zupę pomidorową? Ten dodatek pasuje wyśmienicie
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 większa pietruszka,
- pół selera,
- por,
- 500 ml domowej passaty pomidorowej,
- opcjonalnie kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, czosnek granulowany, ziele angielskie, liście laurowe,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- ulubiony makaron lub ryż,
- posiekana natka pietruszki.
Zupa pomidorowa na żeberkach z chrzanem - sposób wykonania:
- Mięso oczyść, żeberka pokrój na mniejsze części i zalej wodą na ok. cztery palce. Zagotuj na wolnym ogniu. Kiedy zbiorą się szumowiny, zdejmij je (chociaż nie jest to konieczne). Dodaj kilka kulek ziela angielskiego, 3-4 listki laurowe oraz sól.
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki, czosnek możesz przepuścić przez praskę. Dodaj do wywaru i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Do zupy dodaj passatę pomidorową, dopraw pieprzem i czosnkiem. Dodaj także chrzan i zagotuj. W razie potrzeby dodaj koncentrat pomidorowy. Podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem i udekoruj natką pietruszki.
Kto by się spodziewał, że chrzan pasuje nie tylko do żurku, ale sprawdzi się także jako towarzysz naszej ukochanej pomidorówki? Ja też na początku byłam zaintrygowana, ale uwielbiam kombinować w kuchni i dzięki temu powstają smaki, o których moi bliscy nie mieli pojęcia i zwykle są nimi zachwyceni.