Pyszny lunch prosto z nowojorskich salonów. Sałatka Waldorf zaskakuje połączeniem smaków

Wszyscy na całym świecie uwielbiają sałatki i nie sposób znaleźć osoby, która nie ma swojej ulubionej. Polacy lubują się w jarzynowej, Grecy - w greckiej, co nie dziwi, Niemcy w ziemniaczanej, a od lat pół świata szaleje na punkcie sałatki Waldorf, której przepis wymyślił jeden z nowojorskich szefów kuchni. To połączenie smaków zaskakuje, a ważny jest seler i orzechy.

Sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku, a wymyślił ją szef kuchni jednego z najbardziej prestiżowych hoteli w Nowym Yorku, Waldorf-Astoria. I chociaż przez lata przepis ulegał drobnym modyfikacjom, zawsze wśród składników muszą pojawić się orzechy, seler oraz jabłko. Sałatka Waldorf jest lekka, idealnie sprawdzi się na lunch do pracy lub szkoły, ale też podczas różnych przyjęć lub lekka kolacja. Jeśli lubisz nietuzinkowe połączenia smaków i jednocześnie lubisz owoce w sałatkach, ten przepis z całą pewnością na stałe zagości wśród twoich ulubionych.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Sałatka Waldorf. Smak Nowego Yorku z kilku składników

Składniki:

  • 1 większe jabłko (najlepiej słodkiej odmiany),
  • 1 średni seler korzeniowy,
  • ok. 100 g czerwonych winogron bez pestek,
  • ok. 100 g orzechów włoskich,
  • mała garść rukoli lub innej sałaty,
  • sól i grubo zmielony pieprz,

Dressing:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • sok z cytryny.

Sałatka Waldorf - sposób wykonania:

  1. Jabłko obierz i usuń gniazdo nasienne. Następnie pokrój je w kostkę. Seler także obierz i pokrój w cienkie słupki.
  2. Winogrona opłucz i przekrój na pół, a orzechy pokrój na mniejsze części.
  3. Do miski włóż garść ulubionej sałaty oraz pokrojone jabłko i resztę składników.
  4. Przygotuj dressing - majonez jogurt i sok z cytryny dokładnie wymieszaj, dopraw solą i grubomielonym pieprzem i polej nim sałatkę.
  5. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na chwilę, by smaki się przegryzły.

Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak sałatki, dodaj do niej podsmażony lub wędzony filet z piersi kurczaka. Znana jest także wersja z jajkiem, a nawet tofu. Możesz kombinować i stworzyć własną wersję tej sałatki, na pewno będzie pyszna.

Więcej o: