Już nie robię jarzynowej. Teraz na imprezach rządzi inna sałatka z kilku składników. Każdy się zajada

Niebawem organizujesz imprezę, urodziny, będziesz mieć gości lub powoli planujesz, co podasz w święta? Zamiast tradycyjnej jarzynowej przygotuj coś innego. Danie jest naprawdę łatwe i szybkie w przyrządzeniu, a do tego smakuje bosko. Jak się robi sałatkę szwajcarską?

Sałatka szwajcarska to banalna w przygotowaniu przekąska, wprost idealna na wszelkiego rodzaju imprezy i inne okazje. Robi się szybko i z kilku składników, a wyjątkowy smak sprawia, że każdy się nią zajada. Idealnie nada się do podania również w okresie świątecznym czy na sylwestra. 

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Co podać na stół na imprezę? Zapomnij o jarzynowej

Na polskich stołach niewątpliwie rządzi sałatka jarzynowa, którą przygotowuje się na każdą okazję. Z kolei drugie miejsce zajmuje zazwyczaj warstwowy gyros. Tymczasem istnieje wiele innych, równie pysznych opcji. Jedną z nich jest właśnie wcześniej wspomniana sałatka szwajcarska. Przygotuj ją na najbliższe spotkane rodzinne, a z pewnością wszyscy będą chcieli przepis. Czego będziesz potrzebować? Podstawą są trzy składniki, a mianowicie:

  • dobrej jakości szynka (300 g),
  • ogórki konserwowe (6 szt.),
  • ser żółty (200 g).

Jeśli chodzi o pozostałe składniki, można dodawać je wedle uznania, jednak musimy przyznać, że połączenie to wspaniale uzupełnią:

  • 3 duże jajka,
  • szczypiorek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • 3 łyżki śmietany 12 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

PORADA! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sałatkę uzupełnić innymi produktami, na przykład marynowanymi pieczarkami czy cebulkami. Wszystko zależy od tego, co lubisz.

Sałatka, zdj. ilustracyjne
Sałatka, zdj. ilustracyjne Sałatka, zdj. ilustracyjne. fot.istock/Gyro

Jak się robi sałatkę szwajcarską? Łatwiej się nie da

Przygotowanie sałatki zacznij od ugotowania jajek na twardo. W międzyczasie w paseczki pokrój szynkę i ogórki, zaś ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, całość przełóż do dużej miski. Dodaj majonez, musztardę, śmietanę, sól, pieprz i pokrojone w kostkę gotowane jaja i porządnie wymieszaj. Na koniec udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: