Z czego zrobiona jest marokańska zupa harira? Nie tylko pomidory i ciecierzyca. Ważne są również przyprawy
Zimą robię tylko tę marokańską zupę. Jest sycąca, pyszna i przyjemnie rozgrzewa. Sekretem są przyprawy
REKLAMA
pabara
Z czego zrobiona jest marokańska zupa harira? Ta przepyszna zupa jest wprost idealna na chłodne, zimowe wieczory. Smakuje wybornie, jest niezwykle treściwa i przyjemnie rozgrzewa, a do tego łatwo się przyrządza.
3
Z czego zrobiona jest harira? Zdj. ilustracyjne. Fot. pexels.com / Nadin SH
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Nie tylko zdjęcia oraz nagrania pozwalają wrócić wspomnieniami do ulubionych miejsc na świecie, które odwiedziliśmy. Wszakże podróże to nie tylko obrazy i dźwięki, lecz także smaki i zapachy. Dlatego jeśli chcesz przywołać w myślach niedawną wyprawę, warto przyrządzić typową dla niego potrawę. W przypadku Maroko z pewnością będzie to niebywale aromatyczna i pełna smaku zupa harira.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Z czego zrobiona jest harira? Przepyszna zupa idealna na jesienno-zimowy czas
Kuchnia marokańska słynie ze swojej intensywności, kolorów oraz dużej ilości aromatycznych przypraw. To właśnie dzięki nim jest tak wyrazista. Nie inaczej jest z rozgrzewającą oraz sycącą zupą harira, w której głównymi składnikami są pomidory oraz ciecierzyca. To idealne, słodko-kwaśne połączenie dopełnia delikatne mięso z wołowiny. Czego dokładnie potrzebujesz, by ją przyrządzić?
Składniki:
400 g mięsa wołowego,
0,5 litra bulionu warzywnego,
1,5 l gorącej wody,
3 duże pomidory (lub pomidory z puszki),
2 średniej wielkości cebule,
niepełna szklanka suchej ciecierzycy (ok. 3/4),
80 g soczewicy zielonej (6-8 łyżek),
posiekana natka pietruszki,
posiekana kolendra,
oliwa z oliwek,
po jednej łyżeczce przypraw: cynamonu, imbiru, ostrej papryki (lub cayenne), kurkumy, kolendry oraz dwie łyżeczki kuminu, odrobina szafranu, pieprz i sól do smaku,
kilka łyżek drobnego makaronu
odrobina wody i mąki do zagęszczenia.
PORADA! Jeśli wolisz delikatniejsze mięso, możesz użyć 0,5 kg filetów z kurczaka oraz bulionu drobiowego. Dopraw je kurkumą i curry, po czym podsmaż, aż się zarumienią.
Jakie są dobre zupy na obiad? Zainspiruj się Marokiem
Wieczór przed planowanym przygotowaniem zupy weź ciecierzycę, przełóż ją do miski i zalej dużą ilością wody. Zostaw, by namokła, zaś następnego dnia ugotuj ją do miękkości w osolonym wrzątku. Co dalej?
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, po czym wrzuć na nią posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażaj, a gdy się zeszkli, dodaj pokrojone pomidory i mięso. Smaż przez 10 minut.
Gdy czas minie, do całości wlej bulion, dodaj odcedzoną ciecierzycę, przyprawy, kolendrę oraz pietruszkę. Wymieszaj i smaż przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie dolej wodę i gotuj pod przykryciem i na małym ogniu do czasu, aż ciecierzyca i mięso staną się miękkie. Dodaj wtedy soczewicę.
Gotuj jeszcze przez kilka minut, po czym dorzuć makaron oraz wodę wymieszaną z mąką, by całość zagęścić. Wymieszaj i pogotuj 10 minut, aż makaron będzie gotowy. W razie potrzeby dopraw pieprzem i solą. Gorącą zupę podawaj udekorowaną kolendrą lub pietruszką.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.