Jajka po turecku coraz bardziej zyskują na popularności. Wcale nas to nie dziwi, bo żeby je przyrządzić, używa się samych pyszniutkich składników. Jeśli tak samo jak my lubisz nabiał, to raczej nie znajdziesz w tym przepisie nic, co nie przypadnie ci do gustu. W końcu połączenie jogurtu, masła i jajek nie może się nie udać!
Niektórzy mogą się jednak wzbraniać przed przygotowaniem jajek po turecku ze względu na konieczność zrobienia jajek w koszulce. Znamy jednak trik, dzięki któremu szanse powodzenia znacząco wzrastają. To co, gotowi, by poznać naprawdę prosty przepis na jajka po turecku?
Składniki na dwie porcje:
Sposób przygotowania:
Jogurt przekładamy do naczynia. Dodajemy do niego sok z połowy cytryny, starty na tarce czosnek oraz sól i pieprz. Mieszamy i na chwilę odstawiamy w chłodne miejsce. W niedużym garnku podgrzewamy masło i oliwę. Gdy zacznie się rozpuszczać, dodajemy do niego paprykę oraz suszone płatki chili. Mieszamy dalej do całkowitego roztopienia się masła, a potem zdejmujemy z ognia.
Robimy jajka w koszulkach, najlepiej każde pojedynczo. Jajko wbijamy do sitka położonego na misce. Dodajemy kilka kropel cytryny. Gotujemy wodę, dosalamy i wlewamy sok z jednej cytryny. Gdy się zagotuje, robimy łyżką wir i w ten wir przelewamy jajko z sitka. Gotujemy przez około 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową.
Jogurt przekładamy do misek, do każdej wkładamy po dwa jajka. Skrapiamy danie rozpuszczonym masłem aromatyzowanym przyprawami, a na koniec posypujemy posiekanym koperkiem. Jajka po turecku najlepiej smakują z chrupiącymi grzankami.