Coraz więcej osób wybiera zamiast jajecznicy. Zrobisz raz i staną się twoim ulubionym śniadaniem

Jajecznica to wspaniałe śniadanie, bo dobrze syci i szybko się ją robi. My nigdy z niej całkowicie nie zrezygnujemy, choć znacznie bardziej lubimy jeść na śniadanie jajka w innej formie. Wbrew temu, co niektórzy mogą pomyśleć, robi się je całkiem szybko. To fantastyczne połączenie jajek, jogurtu, masła i przypraw zachwyca już od pierwszego kęsa. Oto przepis na jajka po turecku.

Jajka po turecku coraz bardziej zyskują na popularności. Wcale nas to nie dziwi, bo żeby je przyrządzić, używa się samych pyszniutkich składników. Jeśli tak samo jak my lubisz nabiał, to raczej nie znajdziesz w tym przepisie nic, co nie przypadnie ci do gustu. W końcu połączenie jogurtu, masła i jajek nie może się nie udać!

Niektórzy mogą się jednak wzbraniać przed przygotowaniem jajek po turecku ze względu na konieczność zrobienia jajek w koszulce. Znamy jednak trik, dzięki któremu szanse powodzenia znacząco wzrastają. To co, gotowi, by poznać naprawdę prosty przepis na jajka po turecku?

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Jajka po turecku powoli zaczynają spychać jajecznicę w cień. Jak je zrobić?

Składniki na dwie porcje:

  • 4 jajka,
  • 350 g jogurtu greckiego,
  • 50 g masła,
  • sok wyciśnięty z czterech i pół cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 litry wody,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki płatków chili,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • chleb do podania.

Sposób przygotowania:

Jogurt przekładamy do naczynia. Dodajemy do niego sok z połowy cytryny, starty na tarce czosnek oraz sól i pieprz. Mieszamy i na chwilę odstawiamy w chłodne miejsce. W niedużym garnku podgrzewamy masło i oliwę. Gdy zacznie się rozpuszczać, dodajemy do niego paprykę oraz suszone płatki chili. Mieszamy dalej do całkowitego roztopienia się masła, a potem zdejmujemy z ognia.

Jajka po turecku
Jajka po turecku Eslah Saad / Shutterstock

Robimy jajka w koszulkach, najlepiej każde pojedynczo. Jajko wbijamy do sitka położonego na misce. Dodajemy kilka kropel cytryny. Gotujemy wodę, dosalamy i wlewamy sok z jednej cytryny. Gdy się zagotuje, robimy łyżką wir i w ten wir przelewamy jajko z sitka. Gotujemy przez około 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową. 

Jogurt przekładamy do misek, do każdej wkładamy po dwa jajka. Skrapiamy danie rozpuszczonym masłem aromatyzowanym przyprawami, a na koniec posypujemy posiekanym koperkiem. Jajka po turecku najlepiej smakują z chrupiącymi grzankami. 

Więcej o: