Ta marynata wygryzła klasyczne pieczone pałki. Nie znam lepszego przepisu. Mięso samo odchodzi od kości

Jeśli szukasz prostych, niedrogich i zdrowych posiłków, to mięso musi się znaleźć na twojej liście zakupów. Zanim je upieczesz, nie pomijaj tego kroku. Jak zrobić dobrą marynatę do udek z kurczaka? Ta mieszanka sprawi, że będzie niezwykle soczyste i pełne aromatu.

Mięso z uda kurczaka ma głębszy i intensywniejszy smak w porównaniu do piersi. Co więcej, jest to niedroga opcja. Doskonale więc nadaje się do eksperymentowania z różnorodnymi wariantami smakowymi. To smaczna propozycja na obiad, którą serwuję mojej rodzinie co tydzień. Nie dość, że banalnie prosta i szybka do przygotowania, to dodatkowo jest niesamowicie sycąca. Nie ma mowy, aby ktoś nie poprosił o dokładkę.

Zobacz wideo

Jak zrobić prostą marynatę do kurczaka? Ćwiartki będą rozpływać się w ustach

Sekretem pysznego i soczystego kurczaka jest idealnie dobrana marynata, która wspaniale wzbogaca jego smak i aromat. Przygotujesz ją w zaledwie kilka sekund. Wystarczy bowiem dobrze wymieszać składniki, zalać mięso w szczelnie zamykanym pojemniku i starannie je natrzeć. Najlepszy smak uzyskamy, gdy pozostawimy całość w marynacie przez co najmniej kilka godzin w lodówce.

  • 1 kg udek kurczaka
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek musztardy miodowej lub stołowej
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs lub kurczaka
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta curry
  • szczypta soli i pieprzu
Udka z kurczaka
Udka z kurczaka fot. Jacek Chabraszewski / shutterstock.com

Jak upiec ćwiartki z kurczaka w piekarniku? Szybki i prosty pomysł na obiad

Zamarynowane kawałki kurczaka możesz przygotować na patelni lub w piekarniku. Jeśli wolisz drugą opcję, mamy dla ciebie rozwiązanie, dzięki któremu ćwiartki wyjdą soczyste w środku i jednocześnie obłędnie chrupiące na zewnątrz.

  1. Ułóż udka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piecz w temperaturze 210°C przez pierwsze 20 minut.
  3. Potem zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz kolejne 25 minut.
  4. Na ostatnie 5 minut włącz funkcję grillowania, aby skórka była idealnie chrupiąca.
Więcej o: