Mięso z uda kurczaka ma głębszy i intensywniejszy smak w porównaniu do piersi. Co więcej, jest to niedroga opcja. Doskonale więc nadaje się do eksperymentowania z różnorodnymi wariantami smakowymi. To smaczna propozycja na obiad, którą serwuję mojej rodzinie co tydzień. Nie dość, że banalnie prosta i szybka do przygotowania, to dodatkowo jest niesamowicie sycąca. Nie ma mowy, aby ktoś nie poprosił o dokładkę.
Sekretem pysznego i soczystego kurczaka jest idealnie dobrana marynata, która wspaniale wzbogaca jego smak i aromat. Przygotujesz ją w zaledwie kilka sekund. Wystarczy bowiem dobrze wymieszać składniki, zalać mięso w szczelnie zamykanym pojemniku i starannie je natrzeć. Najlepszy smak uzyskamy, gdy pozostawimy całość w marynacie przez co najmniej kilka godzin w lodówce.
Zamarynowane kawałki kurczaka możesz przygotować na patelni lub w piekarniku. Jeśli wolisz drugą opcję, mamy dla ciebie rozwiązanie, dzięki któremu ćwiartki wyjdą soczyste w środku i jednocześnie obłędnie chrupiące na zewnątrz.