Na święta piekę ciasto, które zapiera dech w piersiach szwagra. Przepis na makowiec wrzuciłam do kosza

Co można upiec z maku? Więcej niż się spodziewasz. Jeśli tradycyjne wypieki już ci się przejadły, czas na coś innego - makową panienkę. To połączenie puszystego ciasta bez mąki z delikatnym kremem. Idealne, by poczęstować bliskich czymś nowym.

Makowe wypieki to klasyka, która zawsze kojarzy się z domowym ciepłem i świętami, ale czasem warto nadać im nowy charakter. Jeśli masz dość klasycznej rolady, spróbuj czegoś lżejszego i bardziej nowoczesnego – makowej panienki. Ten deser oczarowuje puszystym ciastem z migdałami i kokosem oraz kremem o delikatnym cytrynowym smaku. Efekt? Mięciutka, a jednocześnie wyjątkowa propozycja, która przekona nawet największych tradycjonalistów. Jedno jest pewne – nikt nie skończy na jednej porcji.

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Jakie ciasto można upiec z makiem? Makowa panienka długo nie zagrzeje miejsca na stole

Mak to nie tylko tradycyjny składnik wigilijnych wypieków, ale także idealna baza nowoczesnych deserów. W połączeniu z migdałami, kokosem i kremem waniliowym tworzy nowe ciasto, które przyćmiewa makowca. Jeśli szukasz czegoś innego niż rolada, która co roku pojawia się na święta, ten przepis jest właśnie dla ciebie.

Składniki:

  • 150 g maku,
  • 8 białek,
  • 4 żółtka,
  • 150 g cukru,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • szczypta soli.
Ciasto makowe
Ciasto makowe Fot. flickr.com, johnjoh

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 żółtka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • sok z połówki cytryny,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Makowa panienka – ciasto inne niż wszystkie. Delikatność i tradycja w jednym

Wypiek, wyróżnia się nie tylko smakiem, ale też swoją prostotą przygotowania. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, bo równie dobrze sprawdzi się na inne wyjątkowe okazje. To deser, który przyciąga ciekawymi składnikami i pięknym wyglądem.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, aż masa stanie się błyszcząca i gładka. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku, na koniec delikatnie wmieszaj mak, zmielone migdały oraz wiórki kokosowe.
  2. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez około 25 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i suche w środku (sprawdź patyczkiem). Po ostygnięciu pokrój biszkopt na trzy równe blaty.
  3. Przygotuj krem, podgrzewając mleko z cukrem i ekstraktem waniliowym. Do ciepłej masy dodaj żółtka wymieszane z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszaj, aż powstanie budyń. Gdy wystygnie, stopniowo ucieraj go z masłem, a na koniec dodaj sok i skórkę z cytryny.
  4. Na pierwszy blat biszkoptu nałóż cienką warstwę dżemu wiśniowego lub żurawinowego, następnie nałóż krem. Powtórz czynności z kolejnymi warstwami, zostawiając trochę kremu na wierzch ciasta. Posyp wierzch wiórkami kokosowymi i schłodź w lodówce przed podaniem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: