• Link został skopiowany

Ani schab, ani ryba. To te kotlety królowały w PRL-u. Tani obiad babcia robiła niemal codziennie

W czasach PRL-u kreatywność w kuchni była na wagę złota, a proste składniki często wystarczały, by przygotować pełne smaku dania. Obiad z tego mięsa to klasyk, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa - chrupiąca panierka i delikatny środek. Jak zrobić kotlety z mortadeli, by były takie jak od babci? Wystarczy kilka składników.
Kotlet
Fot. iStock, arfo

Mortadela – duża, okrągła wędlina, która przez lata była ikoną prostoty na polskich stołach. Choć dla wielu kojarzy się głównie z kanapkami, to właśnie w formie kotletów zyskała swoje drugie życie. W czasach, gdy mięso było trudno dostępne, a kuchnia wymagała kreatywności, plastry tej wędliny w panierce zastępowały schabowe. Dziś jest kulinarnym powrotem do przeszłości, przypominając smaki dzieciństwa i domowych obiadów.

Zobacz wideo

Jak zrobić panierowaną mortadelę? Nie ma nic prostszego. Kilka składników i gotowe

Chociaż w przeszłości panierowana mortadela była pomysłem z konieczności, dziś jej przygotowanie to kulinarny powrót do tradycji. Wystarczą 4 składniki i przyprawy, które znajdziesz w każdej kuchni.

Składniki:

  • 6 grubszych plastrów mortadeli,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • olej do smażenia.

Jak usmażyć mortadelę na patelni? Idealna chrupiąca skorupka wymaga odrobiny cierpliwości

Smażenie mortadeli to proces, który wymaga niewiele wysiłku, ale kilka kroków może znacząco wpłynąć na efekt końcowy. Ważne, by panierka przylegała do mortadeli, a tłuszcz był odpowiednio rozgrzany.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mortadele na plastry o grubości około 1 cm. Jeśli kawałki mają otwory, możesz je delikatnie zakleić panierką.
  2. W jednej misce roztrzep jajka z odrobiną soli i pieprzu. Mortadelę zanurz w mieszance, a następnie obtocz dokładnie w bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzej olej – powinien być gorący, ale nie dymiący. Ułóż mięso i smaż na średnim ogniu, aż panierka nabierze rumianego koloru.
  4. Po zdjęciu z patelni ułóż kotlety na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami takimi jak ugotowane ziemniaki i mizeria. 

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.

Więcej o: