Przepis na rybę po grecku. Jakiej ryby użyć? Te gatunki są do niej stworzone

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i już powolutku zaczynamy robić listę potraw na świąteczny stół. Oprócz barszczu, pierogów i kapusty z grzybami, obowiązkowo musi pojawić się ryba po grecku (o której Grecy nie słyszeli). Dziś podpowiemy wam, jaka ryba będzie najlepsza do tego dania. Te typowo świąteczne się nie sprawdzą.

Kiedy byłam mała, ryba po grecku wydawała mi się daniem niemal egzotycznym przez mylącą nazwę. Przecież każdy doskonale wie, że to typowo polska potrawa, która jest nieodłącznym elementem Wigilii i na stałe weszła do tradycyjnej dwunastki potraw wigilijnych. Ryba po grecku to oczywiście ryba otulona duszonymi warzywami korzeniowymi. No właśnie, tylko jaka ryba będzie najlepsza do ryby po grecku? Na święta w polskich domach królują dwa gatunki - karp i śledź. Ani jedna, ani druga się nie sprawdzi. 

Zobacz wideo

Ryba po grecku. Jakie gatunki będą najlepsze? Na pewno nie te

Oczywiście jeśli chcecie się bawić z ośćmi, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć karpia do ryby po grecku. Wystarczy, że usmażycie po prostu trochę więcej niż zazwyczaj. Ale nie oszukujmy się, grzebanie w kawałkach karpia w poszukiwaniu ości nie jest żadną przyjemnością. Zostawmy go więc po prostu do smażenia. Nie sprawdzą się także inne gatunki, które mają dużo ości, tak więc odpada amur, leszcz, ale także wszystkie płaskie ryby, jak flądra, halibut czy wyśmienity do pieczenia turbot. 

Jednak nie tylko te gatunki średnio sprawdzą się w lubianym daniu świątecznym. Warto zrezygnować także z tłustych ryb, odpada więc niestety łosoś (chociaż jego polecamy do pieczenia i duszenia), tuńczyk, świeży śledź, makrela i uchodzący za rarytas węgorz.

To co w końcu wybrać?

Nie przedłużając. Do ryby po grecku najlepsze są gatunki chude, o białym i zwartym mięsie i niewielkiej ilości ości. Zatem należy wybierać filety z dorsza, którego szczerze polecam, morszczuka, który jest delikatny i ma mnóstwo "rybnego smaku" lub miruny, która smakiem przypomina dorsza, ale nie ma tendencji do rozpadania się na patelni. Świetnie sprawdzi się także mintaj, który jednak jest bardzo delikatny i może rozpadać się podczas nakładania na talerze. Pamiętaj, że rybę po grecku możesz przygotować wcześniej, by w Wigilię nie walczyć z czasem. Wcześniej przygotuj warzywa, a przed podaniem tylko usmaż rybę i całość podgrzej. Oto przepis, który pozwoli zaoszczędzić czas.

Ryba po grecku - zrób wcześniej, by zaoszczędzić czas w Wigilię

Składniki:

  • 3 filety mięsistej ryby o białym mięsie (któraś z tych wymienionych wyżej),
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • połowa selera,
  • 1 por,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • szklanka bulionu lub wody.

Ryba po grecku "na później" - sposób wykonania:

  1. Warzywa korzeniowe obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebule i pora posiekaj.
  2. Przygotuj głęboką patelnię lub rondel i rozpuść w nim solidną łyżkę masła lub oleju. Polecam jednak masło - wówczas warzywa są delikatniejsze i smaczniejsze. Następnie dodaj cebulę oraz posiekany por i chwilę podsmaż, aż warzywa się zeszklą.
  3. Dodaj starte warzywa korzeniowe, lekko osól i dodaj pieprz do smaku. Dorzuć także ziele angielskie i kilka listków laurowych. Podsmażaj na umiarkowanym ogniu przez 15 minut.
  4. Podsmażone warzywa zalej połową szklanki bulionu, dodaj koncentrat, wymieszaj i duś przez kolejne 15 minut. Jeśli uważasz, że sos jest zbyt gęsty, dolej więcej bulionu.
  5. Gorący sos przełóż do słoików i natychmiast szczelnie zakręć. Następnie odwróć je do góry denkami i okryj ręcznikiem. Tak pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowany sos do ryby po grecku przetrwa w lodówce nawet trzy tygodnie. Dla pewności możesz zawekować słoiki we wrzątku - wystarczy 7-10 minut.
  6. Kiedy przyjdzie pora na podanie pełnej potrawy, przygotuj rybę. Filety z ryby oprósz solą i pieprzem. Następnie pokrój na kawałki i każdy z nich obtocz najpierw w jajku, a następnie w mące. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub masła usmaż każdy kawałek ryby, aż będzie rumiany i lekko chrupiący.
  7. Tak przygotowane kawałki ryby wystarczy pokryć przygotowanym wcześniej sosem i chwilę podgrzać w piekarniku.
Więcej o: