Żadne racuchy tego świata nie są tak pyszne, jak te placuszki. Przyda się przekąska z lodówki

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przekąsek i na śniadanie najchętniej jadasz naleśniki lub pankejki, ten przepis na placuszki wprawi cię w zachwyt. Są delikatne, puszyste i słodziutkie, a zrobisz je w okamgnieniu. Podstawą jest biały serek.

Pyszne i szybkie placki z serka homogenizowanego to spełnienie marzeń każdego łasucha i kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Przepis jest banalny i wymaga w zasadzie jedynie wymieszania składników i usmażeniu na złoty kolor. Jeśli nie wiesz, co zrobić na śniadanie, lunch lub podwieczorek, niech to będzie inspiracją. 

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Puszyste i mięciutkie placki z serka homogenizowanego

Składniki:

  • ok. 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
  • ok. 220 g mąki pszennej o niskim typie przemiału,
  • 2 jajka,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju,
  • ulubione owoce.

Placuszki z serka waniliowego - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj serek homogenizowany oraz żółtka oddzielone od białek. Wymieszaj całość. Dodaj śmietankę, proszek do pieczenia i olej. Zmiksuj całość na gładką masę. Odstaw na kilka minut.
  2. Białka ubij na sztywno i dodaj je do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką, uważając przy tym, by zachować strukturę piany.
  3. Patelnię porządnie rozgrzej z niewielkim dodatkiem oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta na placuszki i smaż je na wolnym ogniu, aż z obu stron się zrumienią. Możesz smażyć je pod przykryciem, wtedy bardziej urosną.
Więcej o: