-
Haps
-
Jak przygotować
- Żadne racuchy tego świata nie są tak pyszne, jak te placuszki. Przyda się przekąska z lodówki
Żadne racuchy tego świata nie są tak pyszne, jak te placuszki. Przyda się przekąska z lodówki
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przekąsek i na śniadanie najchętniej jadasz naleśniki lub pankejki, ten przepis na placuszki wprawi cię w zachwyt. Są delikatne, puszyste i słodziutkie, a zrobisz je w okamgnieniu. Podstawą jest biały serek.
Pyszne i szybkie placki z serka homogenizowanego to spełnienie marzeń każdego łasucha i kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Przepis jest banalny i wymaga w zasadzie jedynie wymieszania składników i usmażeniu na złoty kolor. Jeśli nie wiesz, co zrobić na śniadanie, lunch lub podwieczorek, niech to będzie inspiracją.
Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości
Puszyste i mięciutkie placki z serka homogenizowanego
Składniki:
- ok. 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
- ok. 220 g mąki pszennej o niskim typie przemiału,
- 2 jajka,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju,
- ulubione owoce.
Placuszki z serka waniliowego - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj serek homogenizowany oraz żółtka oddzielone od białek. Wymieszaj całość. Dodaj śmietankę, proszek do pieczenia i olej. Zmiksuj całość na gładką masę. Odstaw na kilka minut.
- Białka ubij na sztywno i dodaj je do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką, uważając przy tym, by zachować strukturę piany.
- Patelnię porządnie rozgrzej z niewielkim dodatkiem oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta na placuszki i smaż je na wolnym ogniu, aż z obu stron się zrumienią. Możesz smażyć je pod przykryciem, wtedy bardziej urosną.