• Link został skopiowany

Robisz barszcz na święta? Ten trik sprawi, że cudowny aromat zwali wszystkich z nóg

Barszcz czerwony z uszkami to najprawdziwszy król wśród potraw wigilijnych i chociaż niektóre regiony różnią się w kwestii podawania zup na tejże wieczerzy, barszcz czerwony z pewnością każdy zna. Jest jeden sposób, żeby wyprowadzić smak barszczu na dużo wyższy poziom. Do tego przydadzą się patelnia i przyprawy. Jak tylko zaczniesz, spodziewaj się sąsiadów pukających do drzwi z prośbą o malutką porcyjkę.
Czerwony barszcz z uszkami to najważniejsze danie podczas wigilijnej kolacji.
Geo-grafika /Shutterstock

Barszcz z uszkami. Któż go nie uwielbia? To tradycyjne danie, które w wielu domach musi znaleźć się wśród dwunastu potraw wigilijnych i zwykle właśnie od niego zaczyna się uroczysta wieczerza. Ile domów, tyle przepisów, jednak jeden trik sprawi, że barszcz wigilijny będzie cudownie smakował i swoim zapachem od razu wprawi w świąteczny nastrój. Chodzi o podprażenie przypraw, a dokładnie majeranku. Ten zapach uderza do nozdrzy wszystkich spragnionych tradycyjnej potrawy i sprawi, że trudno będzie wyczekać do Wigilii. 

Zobacz wideo Jak lepić pierogi? Z tymi trikami zrobisz najpiękniejsze

Z tym patentem barszcz będzie dużo lepszy. Zapamiętaj trik przed Wigilią

Kiedy masz już dobry zakwas, odpowiednią ilość buraków, włoszczyzny, czosnku i grzybów, trzeba się nastawić na długie gotowanie. Oto przepis i składniki na najlepszy w historii barszcz z uszkami:

Przygotuj:

  • 2 kg buraków
  • 3 marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • 1 seler, 
  • 1 por (biała część), 
  • 2 główki czosnku, 
  • 6 liści laurowych, 
  • 8 kulek ziela angielskiego, 
  • 2 cebule, 
  • garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych),
  • sól i pieprz do smaku, 
  • łyżkę majeranku. 

Przepis na barszcz wigilijny - sposób wykonania:

  1. Na początku zajmij się suszonymi grzybami. Skrusz je w dłoniach i wrzuć do miski. Zalej zimną wodą, dodaj pół cebuli i 2 listki laurowe. Pozostaw do namoczenia przez całą noc. Następnie posiekaj i ugotuj w tej samej wodzie do miękkości, wcześniej możesz je lekko osolić. 
  2. Zajmij się wywarem. Do garnka włóż obraną i pokrojoną włoszczyznę, oczyszczone buraki oraz przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa oddadzą swój aromat do wywaru. 
  3. Następnie odcedź warzywa z wywaru, dodaj grzyby z wodą, w której się gotowały. Gotuj na wolnym ogniu, w tej chwili możesz dodać 3 łyżki soku z cytryny i kwaśne jabłko pokrojone na ćwiartki.
  4. Na suchą i zimną patelnię wsyp łyżkę majeranku i na wolnym ogniu podgrzewaj, aż przyprawa uwolni aromat. Kiedy zacznie się prażyć, dodaj 3 zmielone ząbki czosnku i wymieszaj. Podsmażaj minutę, by czosnek nie zbrązowił się. Następnie dodaj całość do barszczu, dopraw solą i pieprzem.
  5. Gotuj jeszcze kilkanaście minut, by przyprawy połączyły się z wywarem. Później możesz już podawać z ulubionymi dodatkami - z uszkami lub krokietami. 
Więcej o: