Barszcz z uszkami. Któż go nie uwielbia? To tradycyjne danie, które w wielu domach musi znaleźć się wśród dwunastu potraw wigilijnych i zwykle właśnie od niego zaczyna się uroczysta wieczerza. Ile domów, tyle przepisów, jednak jeden trik sprawi, że barszcz wigilijny będzie cudownie smakował i swoim zapachem od razu wprawi w świąteczny nastrój. Chodzi o podprażenie przypraw, a dokładnie majeranku. Ten zapach uderza do nozdrzy wszystkich spragnionych tradycyjnej potrawy i sprawi, że trudno będzie wyczekać do Wigilii.
Zobacz wideo Jak lepić pierogi? Z tymi trikami zrobisz najpiękniejsze
Z tym patentem barszcz będzie dużo lepszy. Zapamiętaj trik przed Wigilią
Kiedy masz już dobry zakwas, odpowiednią ilość buraków, włoszczyzny, czosnku i grzybów, trzeba się nastawić na długie gotowanie. Oto przepis i składniki na najlepszy w historii barszcz z uszkami:
Przygotuj:
- 2 kg buraków
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 1 por (biała część),
- 2 główki czosnku,
- 6 liści laurowych,
- 8 kulek ziela angielskiego,
- 2 cebule,
- garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych),
- sól i pieprz do smaku,
- łyżkę majeranku.
Przepis na barszcz wigilijny - sposób wykonania:
- Na początku zajmij się suszonymi grzybami. Skrusz je w dłoniach i wrzuć do miski. Zalej zimną wodą, dodaj pół cebuli i 2 listki laurowe. Pozostaw do namoczenia przez całą noc. Następnie posiekaj i ugotuj w tej samej wodzie do miękkości, wcześniej możesz je lekko osolić.
- Zajmij się wywarem. Do garnka włóż obraną i pokrojoną włoszczyznę, oczyszczone buraki oraz przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa oddadzą swój aromat do wywaru.
- Następnie odcedź warzywa z wywaru, dodaj grzyby z wodą, w której się gotowały. Gotuj na wolnym ogniu, w tej chwili możesz dodać 3 łyżki soku z cytryny i kwaśne jabłko pokrojone na ćwiartki.
- Na suchą i zimną patelnię wsyp łyżkę majeranku i na wolnym ogniu podgrzewaj, aż przyprawa uwolni aromat. Kiedy zacznie się prażyć, dodaj 3 zmielone ząbki czosnku i wymieszaj. Podsmażaj minutę, by czosnek nie zbrązowił się. Następnie dodaj całość do barszczu, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj jeszcze kilkanaście minut, by przyprawy połączyły się z wywarem. Później możesz już podawać z ulubionymi dodatkami - z uszkami lub krokietami.